Magazin > Lepota & telo
445 ogledov

Kako skrbeti za usnjene čevlje

čevlji Imaxtree
Da vam bodo čevlji služili dlje, morate za njih dobro skrbeti tudi, ko jih ne nosite. Še več pozornosti pa zahtevajo usnjeni čevlji, ki jih boste s pravilno in redno nego lahko nosili dolga leta.

Čevlji so ključen del ženske garderobe, a nič ni hujšega, kot če k popolni opravi obujete ponošen par, ki vam le kvari ugled. Temu se lahko izognete na cenejši način, kot je nakup novih čevljev. Vemo, povsem nove petke vam poleg novega videza prinesejo tudi obilico veselja, a to ne bo trajalo dolgo, če zanje ne boste dobro skrbeli. 

Prvo pravilo je: redno čiščenje in shranjevanje v škatle. To velja za vse vrste čevljev. Poleg tega ni priporočljivo istega para nositi več dni zapored, saj mora čevelj dihati, si odpočiti. To vam bo povedal vsak čevljar. A verjamemo, da modnim navdušenkam tega ni treba dvakrat reči. Pri usnjenih čevljih pa obstajajo še dodatna pravila. Poglejmo si, katera so najpomembnejša.

  • Če ste usnjeni par kupile v butiku prestižne blagovne znamke, se pri njih pozanimajte glede čiščenja. Ponavadi imajo takšne trgovine svoje znamke čistil in loščil, ki so najboljše za njihove izdelke. Prosite jih za nasvet. Sicer pa skoraj vsaka prodajalna čevljev ponuja primerna čistila in krtače.
  • Pred čiščenjem odstranite vezalke, če jih čevelj ima. Umazanijo najprej odstranite z grobo krtačo, nato pa ves čevelj očistite s primernim čistilom. Uporabite isto krtačo, ki jo rahlo zmočite pod vodo, z njo pa potem nežno vtrite čistilo v obutev. Ko končate, naj se čevlji sušijo približno 20 minut.
  • Na vrsti je loščenje. To je zelo pomembno, saj se bodo brez tega na čevlju začele pojavljati luske in gube. Loščilo naj bo enake barve kot čevlji. Na čevelj kapnite nekaj loščila in ga potem rahlo razmažite po celotni površini v krožnih gibih. Strokovnjaki priporočajo loščilo na osnovi čebeljega voska.
  • Za piko na i čevlje po loščenju rahlo prebrišite z mehko in čisto krpo, za še boljši učinek pa to storite s starimi najlonkami. Te jim bodo dale lep, svetleč videz.
  • Kako jih zaščititi pred vodo? Nalogo bodo najbolje opravili razpršilci, ki jih prav tako lahko kupite v različnih trgovinah s čevlji. Pred pršenjem čevelj obrišite s toplo gobo, saj bo tako lažje vpil razpršilo. Naš nasvet: kupite takšno razpršilo, ki poleg zaščite pred vodo čevlju nudi tudi dihanje.
  • Nujno: čevlje po uporabi shranite v škatlo, ali v primeren predal, ki je namenjen njihovemu shranjevanju.
  • Preden boste škornje pospravile v škatlo, jih napolnite s svilenim papirjem. Če se vam to v zimskih dneh zdi zamudno, jih tako shranite vsaj čez poletje. S tem jim boste še dodatno podaljšale življenjsko dobo.
  • Pri obuvanju uporabljajte žlico. Z njeno pomočjo bo zadnji del čevlja dlje časa ostal lep.
  • Dodaten nasvet: čevljev nikar ne obuvajte na mokro nogo. Preden jih obujete, naj bodo vaše noge popolnoma suhe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.