Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Kalcij – človekova rešilna bilka!

Mlečna večerja se ponuja kot privlačnejša alternativa lahkotnejši zelenjavni ver Žurnal24 main
Napetost, čustvena obremenjenost, nervoza, boleči krči ... Poznate? Kalcijevi dodatki vam po mnenju znanstvenikov lahko zmanjšajo omenjene nadloge kar za polovico.
Kalcij – človekov čudežni mineral
Kalcij je življenjsko pomemben mineral, v kar 99 odstotkih zastopan v kosteh in zobeh, v preostalem odstotku pa v krvnem obtoku, zunajcelični tekočini in mišicah. Vpliva na normalni ritem srca, sodeluje pri krčenju mišic, v procesu strjevanja krvi in prevajanju živčnih dražljajev. Priporočena količina dnevnega vnosa je pri zdravem odraslem človeku 1000 miligramov, v obdobju rasti, v nosečnosti in v starejšem obdobju pa so potrebe večje.

Najboljši vir kalcija je uravnotežena pestra prehrana (mleko in mlečni izdelki, temnozelena zelenjava, na primer brstični ohrovt, brokoli, špinača, losos, sardele, tofu, oreščki, še posebej mandlji, več vrst fižola in drugo). O smiselnosti prehranskih dopolnil pa se glede na svojo starost, hormonsko stanje, zdravila, prehrano in genetske dejavnike posvetujte z izbranim zdravnikom.

 

Vitamin D je poglaviten za optimalno absorpcijo kalcija iz prebavnega trakta.

Ko vaš krvni obtok ali telesna tkiva začutijo potrebo po kalciju, si ga lahko zagotovijo na dva načina – bodisi ga vsrkajo iz zaužite hrane ali pa ga vzamejo vašim kostem. In osteoporoza ni več tako oddaljena nevarnost ...

Izsledki številnih raziskav v novejšem času daleč presegajo njegov pomen le pri gradnji kosti – njegova potencialna vloga pri preprečevanju nekaterih kroničnih bolezni nas lahko upravičeno navdaja z optimizmom.

Pri osteoporozi se kosti začnejo sesedati. © iStockphoto

 
Osteoporoza – lažje preprečevati kot zdraviti
Ta tiha bolezen postopnega izgubljanja kostne mase poteka brez predhodnih vidnih simptomov. Če telo ne more ustrezno uravnavati vsebnosti mineralov v kosteh, postanejo kosti šibkejše, se sesedajo, se lažje in pogosteje lomijo – še posebno pogosti so zlomi kolka, kompresijski zlomi vretenc in deformacije krivine hrbtenice.

Za preprečevanje osteoporoze je pomembno uživanje zadostne količine kalcija v obdobju rasti pred dosegom največje kostne gostote (okoli 30. leta starosti), pa tudi pozneje je kostno gostoto še vedno mogoče izboljšati (preden ženska doseže menopavzo) ali vsaj upočasniti njeno izgubljanje. Kalcij je ključen za gradnjo kosti in zob, za njegovo pravilno absorpcijo iz hrane pa telo potrebuje tudi zadostno količino vitamina D. Kot preventiva so koristne tudi vaje s premagovanjem lastne telesne teže (hoja, vzpenjanje po stopnicah) v zgodnjem življenjskem obdobju, skrbno načrtovane in nadzirane vaje pa so tudi varna in učinkovita terapija za ljudi z osteoporozo.

 

Špinača in ostala zelena zelenjava so bogat vir kalcija. © iStockphoto

 
V boj s telesno težo
Presenetljive ugotovitve izhajajo iz Omahe. Dr. Heaney , strokovnjak za raziskave o kalciju s tamkajšnje univerze, je ugotovil, da ženske z višjo vsebnostjo kalcija v svoji prehrani niso pridobile dodatne telesne teže. Tiste, ki so kalcij izločile iz svoje prehrane, pa so, nasprotno, težo pridobile.

Podobne rezultate so prinesle tudi druge študije. Kalcij igra ključno vlogo pri presnovni motnji, ki je povezana z debelostjo in inzulinsko rezistenco. Dr. Zemel je odkril, da s kalcijem bogata prehrana sprošča poseben hormon, ki pošilja telesnim maščobnim celicam signale k zmanjševanju teže. Tako fizično aktivni kot neaktivni so deležni ugodnih učinkov kalcija na idealno telesno težo, razen če zaužijejo prek 1900 kalorij na dan. Mlečna večerja se tako ponuja kot privlačnejša alternativa na prvi pogled lahkotnejši zelenjavni verziji.

Kalcijevi dodatki med nosečnostjo lahko zmanjšajo pojavnost prezgodnjega poroda. © iStockphoto

 
Predmenstrualni sindrom ni več problem
Napetost, čustvena obremenjenost, nervoza, boleči krči ... Poznate? Kalcijevi dodatki vam po mnenju znanstvenikov lahko zmanjšajo omenjene nadloge kar za polovico. Po ameriški raziskavi so ženske, ki so v času PMS povečale vnos kalcija, bile manj razdražljive, občutljive, depresivno razpoložene, počutile so se tudi manj napihnjene. V kombinaciji z vitaminom D je kalcij tudi drastično zmanjšal trajanje in pogostost migrenskih glavobolov.

Kalcij in nosečnost
S prehranskimi dopolnili kalcija v nosečnosti se lahko opazno zmanjša pogostost in pojavnost nosečnostno pogojene hipertenzije. Kalcijevi dodatki med nosečnostjo lahko zmanjšajo pojavnost prezgodnjega poroda in nizke porodne teže pri ogroženi populaciji.

Blagodejni učinki kalcija so se izkazali tudi pri zmanjševanju tveganja za pojav preeklampsije (stanje nosečnice, ki se kaže v povišanem krvnem tlaku, beljakovinah v urinu, otekanju gležnjev in rok ter lahko napreduje v življensko ogrožajočo – eklampsijo). Najboljši rezultati v raziskavah so se pokazali po 28. tednu nosečnosti in pri odmerku dveh gramov kalcijevih dopolnil na dan.

 

Preberite si še:

Čaj je dober za kolke
Ne pozabite na zdravje vaših zob
Kdaj postati mama?

Zaključek – nosečnice, ki prejemajo kalcijeve nadomestke po 20. tednu nosečnosti, so manj izpostavljene tveganju za razvoj hipertenzivnih bolezni v nosečnosti.

O vlogi kalcija pri drugih zdravstvenih težavah in boleznih, kot so rak, holesterol, visok krvni tlak in drugo, pa bomo pisali v ponedeljek, 14. 7. 2008.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.