Magazin > Lepota & telo
176 ogledov

Kamut na voljo tudi v običajnih trgovinah

kamut Shutterstock
Po rednem preverjanju porekla in cen dobro znanih živil smo se ta teden odločili, da pozornost namenimo živilu, ki spada med tista, ki so na naše police prišla pred kratkim.

Zmote o izvoru in sestavi (ter tudi načinu uporabe) takšnih živil so namreč pogoste in velikokrat je le neznanje oziroma nepoznavanje vzrok, da se odlične jedi iz oddaljenih dežel ne znajdejo na naših krožnikih. Ta teden smo našo pozornost namenili kamutu.

Lahko prebavljivo žito

Kamut je starodavno egipčansko žito. Njegova najboljša lastnost je, da ni gensko spremenjeno in je zelo lahko prebavljivo žito,” ga na kratko opiše Mitja Mestek, poznavalec kamuta. Na policah naših trgovin tega žita s nenavadnim imenom sploh ni težko najti, če le zavijete na oddelek zdrave ali ekološke prehrane. Izjema so trgovine nižjega cenovnega razreda, kjer bodisi nimajo specializiranih oddelkov ali pa te žitarice preprosto sploh ni v ponudbi. Ponjo se bo torej treba odpraviti v Kalček, Mercator, Tuš, Spar, Lidl ali Leclerc, najdete pa jo tudi na policah manjših specializiranih trgovin z ekološko oziroma zdravo prehrano. Slovenija za gojenje kamuta žal nima primernih klimatskih razmer, uvoženo žito pa prihaja večinoma iz Amerike.

Dražji, a nasitnejši

Cene za pol kilograma kamuta se gibljejo med dvemi in tremi evri, kar pomeni, da je nekoliko dražji od riža, ki mu je po videzu in okusu najbližje, a Mestek meni, da ima prednosti, ki odtehtajo ceno: “Je precej nasiten in se ga tudi kar nekaj nakuha. Sam se prehranjujem čisto ekološko, posledično kupujem dražje sestavine, ampak porabim manj kot včasih, ker kupujem osnovna živila in kuham sam.” Kamut je v primerjavi z rižem tudi veliko bolj zdrav in bistveno manj alergen, zato je nakup te žitarice zagotovo korak v smeri zdrave prehrane in dobrodošla obogatitev jedilnika.

Komentarjev 1
  • cevor 21:03 30.september 2012.

    Kamut zanesljivo gojijo tudi v Sloveniji in nima zelo posebnih klimatskih zahtev. Gojijo ga v Prekmurju nekaj tudi na Dolenjskem...