Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Kdaj je čas za prvi mobilnik?

otrok Shutterstock
Raziskave kažejo, da otroci svoj prvi mobilnik dobijo pri vstopu v šolo. Poskrbite, da ga bodo uporabljali nadzorovano.

Medtem ko so v 90. letih otroci svoj prvi mobilnik dobili v povprečju pri 13 letih, ga dobijo zdaj pri vstopu v šolo, torej okoli šestega, sedmega leta, je pokazala nedavna raziskava britanskega mobilnega operaterja.

Razlog je varnost

Okoli 74 odstotkov staršev je kot razlog za nakup mobilnika navedlo varnost, torej da lahko preverijo, kje in s kom je otrok, da jih otrok lahko pokliče, če jih potrebuje, 22 odstotkov pa jih je odgovorilo, da so mobilnik kupili na željo otroka in zato, ker ga imajo tudi drugi otroci.

Previdnost ni odveč

Preden se odločite, da boste otroku kupili prvi mobilnik, razmislite zakaj ga kupujete, razlogi pa naj bodo tehtni: če doma nimate stacionarnega telefona, če ga vozite k dejavnostim ... Pred tem se pogovorite o tem, kako in zakaj naj ga uporablja ter kam lahko kliče, saj boste navsezadnje račun plačali vi, razmislite pa tudi o omejitvi klicev in povezljivosti s spletom.

Otroka opozorite, naj svoje telefonske številke ne daje neznanim osebam, naj mobilnika ne posoja, previdni pa bodite tudi pri izbiri aparata.

Komentarjev 1
  • Realist 12:33 21.avgust 2013.

    Zakaj pa ne otroku mobitel. Mi smo obema kupili mobitel pa sta stara 8 in 10 let. Zakaj? Da sta dosegljiva in če je karkoli narobe, da sva lahko z ženo z njima na vezi. Nimo kaj dosti komplicirali z ...prikaži več kakimi naročninami, ker sva oba z ženo na Tušmobilu sva jima kupila tale predplačniški paket free2go in tako nimava ne vem kakšnih stroškov. Telefon pa sva tudi dobila v akciji pri Tušmobilu. In ta mala dva tudi ne vem kaj ne klicarita, ampak je to bolj mišjejno da smo mi med sabo na vezi :)