Magazin > Lepota & telo
3706 ogledov

Kitajska medicina: Zato bi morali za zajtrk jesti toplo hrano

zajtrk Profimedias
Kosmiči s hladnim jogurtom in sadjem? Raje ne …
Kitajska medicina uči, da imajo naši organi notranjo uro. Vranica in želodec se "prebudita“ ob 7. uri, umirita pa ob 19. uri. Najpomembnejši obrok dneva je zajtrk, ki zažene prebavo. Večerjati bi morali zgodaj, če je to nemogoče, pa zvečer ne pretiravajte s težko hrano. Privoščite si juho ali pusto kuhano meso, sicer se bo želodec še naslednji dan ukvarjal s hrano preteklega večera, poroča InStyle.

Pompozna jajčna omleta za zajtrk. Svarila Zdravje To se zgodi, če izpuščate zajtrke

Zajtrk si pripravite, ko začutite lakoto, pazite le, da boste jedli med 7. in 11. uro, ko sta želodec in vranica najbolj aktivna. Zajtrk naj bo topel, da želodec za prebavo ne bi porabil preveč energije, ki jo nujno potrebuje za druge procese in zdravljenja v telesu. Kitajci vranico primerjajo z gospodinjo, ki je vesela, če dobi že skuhano jed in lahko svoj čas nameni ostalim stvarem v gospodinjstvu/ telesu.

Topel zajtrk ima tako več pozitivnih učinkov:
1. Krepi imunski sistem. Vranica je povezana s pljuči, ki nosijo veliko odgovornost za zdrav imunski sistem.
2. Olajša prebavo, saj je topel obrok lažje prebavljiv, zato se lahko od napihnjenosti, driske in bolečin v trebuhu poslovite.
3. Topel obrok nasiti.
4. Želja po sladkem je po kitajski medicini znak šibke življenjske energije (Qi) vranice. S toplim zajtrkom boste Qi vranice ojačali, zato napadov lakote ne bo več.

Pri zajtrku se izogibajte kruhu, surovi hrani in mlečnim izdelkom. Namesto mleka uporabite rastlinska mleka, kot je na primer riževo.
Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:13 12.marec 2018.

    v času zajtrka si že na šihtu in pozabite na zdrav način prehranjevanja.zjutraj ko se zbudiš je najbolje popiti mlačno vodo da se želodec prebudi ,potem wc v miru ,malo kavice pa pravi čas odhoda na šiht