Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Konec zavajanja kupcev

Žurnal24 main
Raziskave so pokazale, da tri četrtine potrošnikov verjame trditvam trgovcev o koristnosti živil.

Od prejšnjega tedna je na embalažah, na vseh drugih sporočilih – vključno z oglasnimi, na živilih in prehranskih dopolnilih dovoljenih le 222 zdravstvenih trditev. Tako uredbo je na podlagi znanstvene ocene Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija.

Neutemeljene trditve

"Probiotiki krepijo imunski sistem", "za dobro zdravje", "povečana energija"... so splošne zdravstvene trditve, ki smo jih doslej lahko prebrali na številnih živilih. Po oceni EFSA 80 odstotkov takih trditev ni bilo znanstveno utemeljenih. "Trditve so zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega. Do zdaj so omenjene navedbe in trditve o ugodnih učinkih živil prepričevale potrošnike, da so taka živila boljša. Takšno promoviranje in prodajanje živil je že dlje pravi hit prehrambne industrije in trgovcev, zaradi domnevno "dodane vrednosti" pa so izdelki tudi dražji," razlaga Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nepredelano

Za zdravje je še vedno najboljša uravnotežena, mešana in pestra prehrana z veliko zelenjave in sadja. Privoščite si vsaj od štiri do pet obrokov na dan, vedno zajtrkujte in bodite vsaj pol ure na dan telesno dejavni. Pri nakupu hrane in živil dajte prednost manj predelanim, če pa se že odločite za nakup visoko predelanih živil, vedno preverite njihove sestavine in hranilno tabelo. Posebno pozornost namenite vsebnosti maščob, soli in sladkorja.

 

Komentarjev 3
  • Presvetli 18:09 18.december 2012.

    Mene pa zanima ali kdo sploh preverja kaj se nahaja na policah v naših trgovinah?To kaj prodajajo na policah je totalna svinjarija in šund roba(govorim o živilih).Kaj takšnega se ni dogajalo preden nismo prišli v EU sedaj pa kvaliteta ali ...prikaži več bolje rečeno rok trajanja sploh več ni pomemben saj se stvari prepakirajo in znova pod imenom trgovskega centra vrne na police.

  • rok_eu 12:43 18.december 2012.

    Če je le mogoče se tem zavajanjem totalno izognite... Četudi je kaj znanstveno dokazanega ... je velik vprašaj če bo tak izdelek sestavine sploh vseboval...V zadnjih letih je človek sposoben delat tud slabe stvari.

  • erikkk 12:33 18.december 2012.

    To da bodo samo na etikete limali podatke ni dovolj.Treba je tpregeldovat tudi vsebine ... saj do zavajanja lahko pride tudi na tak način ...Jst tem izdelkom ne vrjamem, sem se tud sam prepričal da mi ...prikaži več prej škodijo kot pomagajo ... na začetku ko sem jih uporabljal sem imel veliko zdravstvenih težav. Ob prenehanju je moje zdravje nazaj stabilno...Če je le mogoče se tem nategovanjem izognite...