Magazin > Lepota & telo
39 ogledov

Kuhajmo sezonsko

Izbira lokalno pridelane zelenjave je bolj zdrava in okolju prijazna, saj vsak p Žurnal24 main
Tudi pozimi dobite slovensko zelenjavo – od pora prek zelja do več vrst ohrovta.

Hranljivo
Čeprav so zimski meseci osiromašeni s ponudbo sveže domače zelenjave, lahko tudi januarja predvsem na tržnicah, v omejenem izboru pa tudi v trgovinah najdemo poljščine, ki so jih pridelali slovenski kmetje.

Preverite cene! Dnevne cene posameznih pridelkov in izdelkov na ljubljanskih tržnicah si lahko ogledate tudi na spletni strani Lpt.si pod razdelkom Dnevne cene na tržnici.

Prevladuje zelena barva
Med zelenjavo slovenskega izvora, ki raste tudi v zimskem obdobju, najdemo zlasti por, več vrst zelja in ohrovta, repo, cvetačo, brokoli, zimsko špinačo inblitvo, korenje, pastinak (podoben korenju, le močnejšega okusa), kolerabo, zeleno, odporno zimsko solato in radič. "Nekatere vrste zimskega ohrovta so izjemno trpežne – le sneg morate odmetati, preden jih naberete," trdoživost posameznih poljščin zabavno ponazori John Harrison, avtor knjige Zelenjava, gojenje iz meseca v mesec, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.

Več hranil in manj kemije
"Lokalno pridelana zelenjava ima večplastne prednosti pred tisto, ki k nam prihaja z drugega konca sveta. V njej je zagotovo več hranil, saj od njive do mize ne potuje nekaj mesecev. To je tudi edina zelenjava, ki je lahko dozorela do polne zrelosti – preostala se vedno nabira še nedozorela in potem z različnimi tehnologijami in kemijo zori med potovanjem," pojasnjuje Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, in v razmislek dodaja: "Ne pozabimo še nečesa pomembnega: globalna trgovina se lahko ustavi s pritiskom na gumb. Zadostuje le večja naravna katastrofa ali večji skok cen goriva ali pa je konec z jabolki in šparglji, ki priletijo iz Peruja ali drugih oddaljenih koncev sveta. Kaj bomo jedli takrat, če zaradi nespametnega uničevanja domačega kmeta ne bo več?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.