Magazin > Lepota & telo
101 ogledov

Materiali, ki dihajo z vami

bombaž Shutterstock
Ekološki bombaž, lan in konoplja so udobni, ekološki in tudi zelo trendi.

Med prav posebnimi modnimi smernicami se je uveljavila ekomoda, ki je trenutno zelo trendi, pravi stilistka Nana Sojer. "Med ekološka oblačila štejemo oblačila iz zelenega bombaža oziroma tista, ki so narejena iz surovin, vzgojenih brez pesticidov, herbicidov in toksičnih barvil. Dober primer v ekomodi je prav tako recikliranje. Tako je vse več oblikovalcev, ki nova oblačila in modne dodatke oblikujejo iz starih in ponošenih kosov oblačil ali drugih predmetov," pojasnjuje.

Spodnje perilo iz konoplje

Skupne lastnosti vseh ekooblačil so, da so izjemno udobna, da dobro dihajo in so preprosta za vzdrževanje, pravi sogovornica. Izbirate lahko med oblačili, narejenimi iz organskega bombaža, bambusa, lana ali konoplje. "Iz bambusa lahko nastane zelo kakovostno spodnje perilo, iz konoplje, ki je na videz podobna lanu, pa cele kolekcije oblačil," dodaja Sojerjeva. Čeprav ekološki modi marsikdo očita pomanjkanje kreativnosti oziroma drznosti, se splošne modne smernice vse bolj vpenjajo tudi v to modno vejo. Med ekokosi se pojavljajo poletno modne močne barve: indigo modra, turkizna, koralno rdeča, citronsko rumena, mentol zelena in marelična, ki se postavljajo ob bok že klasično biološki beli barvi oblačil. Ekokose prav tako krasijo mornarske črte, pike in pikice, cvetlični in živalski vzorci, potiskani s netoksičnimi barvami.

Ekoespadrile

Tudi poletni koraki so lahko trendi in eko obenem: s coklami, espadrilami, sandali brez pete, polno peto ali celo s platformo, ki jih prevezujejo trakovi iz ekološkega lana, platna ali bombaža, ne morete zgrešiti. Modne ozaveščenke priporočajo žive barve.

Torbice iz gasilskih cevi

Starinsko (vintage) obarvane modne dodatke iz starih oblačil si lahko doma z malo ustvarjalnosti ustvarite sami. Torbice iz avtomobilskih cerad, zračnic in gasilskih cevi pa so tiste, ki so reciklirane materiale že pred časom popeljale v sam modni vrh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.