Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Mišičasti živijo dlje

mišice Profimedias
Tudi v zrelih letih je treba ostati dejaven, izsledki iz raziskave pa veljajo tudi za ženske.

Starejši, ki se ukvarjajo s športom ali kakšno drugo redno telesno dejavnostjo in imajo zato bolj utrjene mišice oziroma večji odstotek mišične mase, živijo bistveno dlje od njihovih manj mišičastih vrstnikov, je pokazala ameriška nacionalna raziskava, ki je trajala osem let in je zajela 3.600 žensk in moških, starejših od 55 let. Med tistimi, ki so imeli le malo mišic, jih je veliko že zelo zgodaj po začetku raziskave podleglo kroničnim boleznim, večina tistih z več mišične mase pa je zdravih in čilih še danes.

Pomembnejše od teže

Raziskovalci so ob tem izpostavili, da je odstotek mišične mase pomembnejši pokazatelj zdravja od kilogramov oziroma indeksa telesne teže, saj je lahko vitkejša oseba v bistveno slabši telesni kondiciji kot težja oseba, pri kateri velik del teže predstavljajo mišice. Prav zato bi bilo treba po njihovem mnenju starejšim poleg pomena zdrave prehrane predstaviti pomen rednega gibanja in ohranjanja ali pridobivanja mišic. Tudi v starosti ima telo namreč še vedno sposobnost tvorjenja nove mišične mase, le malo počasneje gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.