Magazin > Lepota & telo
60 ogledov

Na policah večinoma slovenske jagode

jagode Shutterstock
Sezona sladkih rdečih sadežev je na vrhuncu. Ker jagode brez težav rastejo tudi na slovenskih vrtovih, smo ta teden preverjali, ali v trgovinah ponujajo domače ali tuje jagode, obenem pa smo preverili njihovo ceno.

Tudi tokrat smo odkrili, da je pot domačega sadja na police trgovin očitno lažja kot pot domače zelenjave (z izjemo letošnje nove ponudbe paradižnika), saj slovenskih jagod ni bilo težko najti in predstavljajo večji del ponudbe jagod.

Košarica večinoma pod 2 evra

Jagode slovenskega porekla smo našli v Mercatorju (1,69 evra za pol kilograma oziroma košarico), Sparu (2,49 evra za košarico), Leclercu (1,89 evra za košarico) in Hoferju (1,99 evra za košarico). Mercator je sicer po isti ceni ponujal tudi italijanske jagode, v Lidlu pa so na policah na voljo zgolj jagode iz Avstrije (1,99 evra za košarico).

Ekološko še vedno le tuje

Slovenskih jagod ni bilo najti niti na policah ekološke trgovine Kalček, kjer imajo jagode iz italijanske ekološke pridelave, cena pa je precej višja kar 5,18 evra za pol kilograma. Jagode je sicer na slovenskih ekoloških kmetijah mogoče najti, kar nam je ob poizvedovanju potrdilo več kmetov. Cena je pri njih nekoliko nižja in se giblje od 3 do 4 evre za pol kilograma.

Več zdravja za isto ceno

Cene domačih in tujih jagod so v trgovinah torej enake, razlikujejo se le od trgovine do trgovine. Pri tem pridelku zato res ni razloga za pogost izgovor, da je domače dražje in se zato nakup slovenskih pridelkov ne izplača. Dejstvo, da so domače jagode opravile krajšo pot od vrta do trgovine ter so zato bolj sveže in vsebujejo več hranilnih snovi, pa je le še dodaten razlog za nakup sladke košarice slovenskega porekla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.