Magazin > Lepota & telo
622 ogledov

Pozor, riževi vaflji so rakotvorni

riževi vaflji Shutterstock
Nemška potrošniška organizacija svari pred uživanjem riževih vafljev, saj naj bi bili ti strupeni in rakotvorni.

Če tudi vi med obroki ali za malico radi grizljate riževe vaflje, pred naslednjim nakupom raje še enkrat dobro premislite. Analize raziskav, ki jih je naredila nemška potrošniška organizacija, so namreč zelo šokantne. Riževi vaflji, tudi tisti z oznako bio, naj bi namreč vsebovali veliko strupenega arzena, kadmija in rakotvornega akrilamida, poroča današnje Delo. V raziskavo je bilo vključenih 20 različnih vafljev, med njimi nekatere lahko kupite tudi v naših prodajalnah.

Dobro oceno so dobili le eni

Kar devet testiranih izdelkov je bilo ocenjenih kot neustrezno živilo, dva kot pomanjkljivo, pet jih je bilo zadovoljivih, samo ena vrsta vafljev, Hippovi otroški riževi vaflji, pa so bili ocenjeni kot dobri, a še ti s priporočilom za zgolj občasno rabo.

Nevarni tudi tisti z oznako bio

Razlog za povečane vrednosti zdravju škodljivih snovi v vafljih naj bi se skrival v pridelavi riža v naravnem okolju, onesnaženem z arzenom, kar zelo slabo luč meče tudi na proizvajalce tako imenovanih bio riževih vafljev. Sledi arzena so bile najdene v prav vseh izdelkih, tudi v tistih, ki so bili na testu ocenjeni kot dobri. Za prisotnost kadmija v vafljih krivijo uporabo gnojil pri pridelavi, rakotvorni akrilamid pa naj bi bil posledica površnosti v proizvodnem procesu, saj naj bi bil riž pogosto obdelan pri previsokih temperaturah.

Komentarjev 2
  • bojovi 16:55 31.maj 2012.

    Vse kar piše z manj mašob je rakotvorno vi geniji!