Magazin > Lepota & telo
636 ogledov

Nad komarje s sivko

Zaščita proti komarjem je poleti nujna za brezskrbno uživanje na prostem. (Foto: Žurnal24 main
Namesto s kemikalijo deet lahko komarje odženete z naravnimi dišečimi olji.

Del komarjev postaja odporen na sredstvo N,N-dietil-meta-toluamid (DEET), ki je osnova večine kemičnih preparatov za zaščito pred komarji, so pokazale zadnje britanske raziskave. Vzrok za to naj bi se skrival v genu, odkritje pa predstavlja še en dober razlog, da se letos v boju proti komarjem odločite za uporabo naravnih sredstev.

Solarni odganjalnik. Solarni odganjalnik mrčesa je majhna naprava, ki jo na soncu najprej napolnite z energijo, zvečer pa oddaja visokofrekvenčni zvok, ki ga slišijo le komarji. Tem je neprijeten in se ga izogibajo. Napravo, s katero pred komarji zaščitite pet kvadratnih metrov veliko površino, je mogoče kupiti na spletu, cene pa znašajo okrog deset evrov.

Namesto pršilnika zapestnica
Klasično zaščito v obliki losjonov ali pršilnikov, ki za kožo niso vedno najprijetnejši, lahko zamenjate z nošenjem zapestnice z eteričnimi olji geraniola, sivke ali citronele, ki komarje odganjajo naravno in neškodljivo. V lekarnah lahko zapestnico kupite za približno pet evrov. Ena vodoodporna zapestnica prilagodljive velikosti je na voljo v več barvah, kožo pa ščiti do sto ur.

Dom obvarujte z olji
Električni kompleti, ki v prostor oddajajo komarjem neprijeten vonj, so danes na voljo tudi v naravnejši različici in brez DEET. Način njihovega delovanja je enak, vendar v ozračje doma namesto škodljivih umetnih snovi oddajajo naravna eterična olja prijetnega vonja (limona, sivka, pelargonija, evkaliptus, bazilika ...). Cene za takšen komplet, ki vaš dom varujejo mesec in pol, znašajo okrog 20 evrov. Ti izdelki so prijazni tudi do komarjev, saj jih ne zastrupljajo, temveč le poskrbijo za to, da se vašega doma na daleč izognejo.

Izdelajte oljno mešanico. Zaščitni losjon iz eteričnih olj lahko doma ustvarite tako, da osnovi nevtralnega olja dodate manjše količine zaščitnih eteričnih olj. Iz palete vonjev, ki odganjajo komarje, si z nekaj poskušanja ustvarite prijetno dišeč losjon, ki bo negoval vašo kožo in jo obenem ubranil pred nadležnimi piki komarjev.

Cvetoča obramba
Na to, koliko komarjev bo zvečer obiskovalo vaš vrt, lahko vplivate tudi z rastlinami, ki jih posadite vanj. Najpomembneje je, da se izogibate rastlinam, ki potrebujejo vlažno in senčno okolje – to je naravnost idealno za razvoj komarjev. Med rastlinami, ki jih komarji sovražijo, so predvsem sredozemske rastline; sivka, rožmarin in citrusi. Prednost sredozemskih rastlin je tudi v tem, da so navajene na sušna tla, v katerih komarji ne morejo odlagati ličink in se razmnoževati. Poleg teh lahko na vrt posejete tudi ognjič, česen in mačjo meto, ki bodo s svojim vonjem pripomogli k temu, da vrt komarjem ne bo dišal.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.