Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Nad poletne tegobe z zelišči

Mlade lističe borage lahko kot zanimiv in prijetno osvežujoč dodatek dodamo razl Žurnal24 main
Vročino poletnih dni in slabe strani, ki jih ta prinaša, nekoliko omilimo s prvimi poletnimi zelišči in tako brezskrbno uživajmo poletje!

Bazilika za pike žuželk: Ta dišeča rastlina, katere uporaba je znana predvsem v kulinariki, prvotno izvira iz južne Azije. Dandanes jo intenzivno pridelujejo predvsem v Sredozemlju. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo predvsem lističi, ki so močno aromatični. Naberemo jih tik pred cvetenjem, najbolje je, da uporabljamo kar sveže, ki smo jih pravkar utrgali z rastline. Uporabljamo jih kot začimbni dodatek jedem ali v zdravilne namene. Znano je, da bazilika vzbuja tek in pospešuje prebavo, zdravi bolečine v želodcu, deluje pa tudi rahlo razkužilno. Listi bazilike prav tako pomagajo pri odvajanju vode iz telesa in pri nadležnih pikih žuželk. Sveže obrane liste bazilike drobno sesekljamo in zmes vtremo na boleče mesto žuželčjega pika. Bolečina bo kmalu izginila, tudi srbenje bo prenehalo!

Boraga kot svež dodatek koktajlu: Tudi boraga izvira iz Azije. V času prvih poletnih dni nabiramo sveža zelišča, predvsem mlade lističe in nove poganjke. Te lahko za zimske dni posušimo na toplem soncu, kjer pa ne sme biti prevroče! Sveže zelišče pa lahko zaradi izredne aromatičnosti in značilnega okusa uporabljamo kot dodatek solatam, sirnim namazom, ribam in jajčnim jedem. Mlade lističe borage lahko kot zanimiv in prijetno osvežujoč dodatek zamrznemo v ledene kocke in dodamo različnim koktajlom ali sadnim sokovom. Mladi listi vsebujejo velike količine vitamina C, provitamina A in mineralnih snovi. Kot sesekljano zmes jih lahko uporabimo za masko za obraz, poparek pa kot obrazni tonik za osvežitev kože obraza in dekolteja.

Drobnjak za razkužitev prebavil: Ta izredno aromatična rastlina se uporablja predvsem kot zanimiv in okusen dodatek jedem. Liste večinoma uporabljamo sveže in jih dodajamo poletnim solatam, hladnim juham, omakam in prelivom. Drobnjak pospešuje prebavo, odganja vetrove in razkužuje prebavila. Vsebuje veliko mineralov in vitaminov, zato je primeren pri slabokrvnosti in zdravljenju skorbuta. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo tudi za čiščenje krvi, v obliki obkladkov pa ga položimo na rane in žuželčje pike. Kadar smo na kakšni od poletnih zabav pretiravali z alkoholom, si drugi dan pripravimo očiščevalno hladno juho, v katero smo dodali drobno nasekljan svež drobnjak. Ta bo pomagal iz telesa odstraniti strupe in nam vrnil moči!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.