Magazin > Lepota & telo
87 ogledov

Naj presnova dela za vas

Presnova je odvisna od vaše starosti, spola in od telesne sestave. Žurnal24 main
Ah, to je zaradi moje presnove ... Se sliši znano? Če ste se zredili za nekaj kilogramov in se jih nikakor ne morete znebiti, se je najlažje izgovoriti na počasno presnovo.

Vendar, ali je vaša presnova res razlog, zaradi katerega je pogosto tako težko izgubiti tistih nekaj kilogramov? In še pomembneje, kaj lahko storite glede tega? V članku se bomo posvetili nekaterim dejstvom in mitom glede presnove – dobra novica je, da lahko storite marsikaj, da bi spodbudili sposobnost svojega telesa k večji porabi kalorij.

Kaj je metabolizem?
Strokovnjaki pravijo, da je človeški metabolizem sestavljen iz zapletene mreže hormonov in encimov, ki niso zadolženi le za pretvorbo hrane v energijo, ampak vplivajo tudi na to, kako učinkovito boste to energijo porabili. Proces presnove določa stopnjo, pri kateri porabljamo kalorije, pa tudi kako hitro pridobimo telesno težo in kako hitro jo izgubimo.

Vsi ne porabljamo kalorij enako hitro

Presnova je odvisna od starosti (presnova se naravno upočasni za 5 odstotkov na desetletje po dopolnjenem 40. letu starosti), spola (moški na splošno v mirovanju porabijo več kalorij kot ženske) in od telesne sestave (večja je količina mišične mase, hitrejši naj bi bil metabolizem). Nekateri ljudje preprosto porabljajo energijo počasneje od drugih. Včasih lahko nepravilnost v delovanju žleze ščitnice upočasni metabolizem, čeprav je to zelo redko.

 

Več teže nosite, hitreje bo tekel vaš proces presnove.

Več teže, hitrejša presnova!
In tukaj je dejstvo, ki vas bo presenetilo: več teže nosite, hitreje bo tekel vaš proces presnove. Preprosta ugotovitev je, da dodatna teža spodbuja vaše telo k dodatnemu delu že za samo vzdrževanje v mirovanju, tako da v večini primerov presnova teče nekoliko pospešeno. To je tudi razlog, zakaj je skoraj vedno lažje izgubiti kakšen kilogram na začetku diete in veliko težje v nadaljevanju. Kadar ste prekomerno prehranjeni, vaš metabolizem že deluje na tako visoki stopnji, da se vsako zmanjšanje kaloričnega vnosa kaže v takojšnji izgubi teže. Kasneje, ko že izgubite zadostno količino telesne maščobe in mišične mase, vaše telo potrebuje manj kalorij za svoje vzdrževanje. To dejstvo pomaga razumeti, zakaj je tako lahko pridobiti nazaj odvečne kilograme.

Če dva človeka tehtata enako in je eden prišel do svoje teže z drastično izgubo v kilogramih, drugi pa je vedno ohranjal na približno enako težo, ima prvi počasnejši metabolizem, kar pomeni, da bo za ohranjanje svoje želene teže potreboval manj energije v obliki hrane kot tisti, ki ima stalno težo.

Več mišične mase pomeni, da lahko jeste več in se ob tem zredite manj. © iStockphoto

 
Kako spodbuditi proces presnove?
Čeprav nekaterih dejavnikov, ki vplivajo na presnovni proces, ni mogoče spremeniti, pa obstaja nekaj načinov za pospešitev presnove, tudi če ste na shujševalni dieti.

Med najboljše načine spada telovadba . Med aerobično vadbo pokurite več kalorij v kratkem času, z vadbo za moč pa izgrajujete mišično maso, ki bo pospešila vaš metabolizem na dolgi rok. Ker mišice porabijo več kalorij kot maščobe, tudi med mirovanjem, sledi ugotovitev, da večji kot je delež mišične mase v vaši telesni sestavi, hitrejša je stopnja vaše presnove v mirovanju (vaše telo bo za samo vzdrževanje telesne teže porabljalo več kalorij).

Raziskave so pokazale, da 1,5 kg dodatne mišične mase pospeši naš presnovni sistem za 7 odstotkov. Ugotovili so tudi, da 0,45 kg mišične mase porabi 35 kalorij na dan, 0,45 kg maščob pa le 2 kaloriji dnevno. Čeprav med 30-minutno aerobno vadbo lahko porabite več kalorij kot med enako dolgo vadbo za izgradnjo moči, pa so učinki slednje na pospešitev metaboličnega procesa dolgotrajnejši (še v naslednjih urah po treningu).

Več mišične mase tudi pomeni, da lahko jeste več in se ob tem zredite manj. Osebni trenerji ne priporočajo telesne vadbe med hujšanjem le za porabo kalorij, temveč tudi za preoblikovanje telesa in pridobivanje mišične mase, kar bo potem tudi prispevalo k ohranjevanju tako težko dosežene telesne teže.

 

Preberite še:

Težave s prebavo? Poskusite z artičoko!
Ostanite zdravi s pravimi navadami
Kipite od zdravja, ne kalorij!

Nekatere ženske imajo predsodke pred vadbo z utežmi, ker naj bi povzročala napihnjene mišice. Vendar je bojazen odveč, saj se ženska telesna sestava precej razlikuje od moške, ženske imajo kar od 10- do 30-krat manj anaboličnih hormonov, ki prispevajo k izgradnji mišic.

V sredo, 29. 10., nadaljujemo z dejstvi in miti glede presnove in odgovorimo na vprašanje, ali obstajajo posebna živila, ki kurijo maščobe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.