Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Najboljša zaščita ABC

V Sloveniji sta najpogostejši okužbi klamidijska in s HPV. Razmislite, preden se Žurnal24 main
Ne podcenjujte spolno prenosljivih okužb.

"Vsaka spolno prenosljiva okužba je lahko nevarna zaradi posledic, ki jih ima," poudarja ginekologinja Alenka Skaza. Posebej opozarja na nevarnosti okužb, ki so jim izpostavljene ženske, pri katerih se dogaja, da "okužba zaradi odsotnosti zdravstvenih težav (asimptomatska okužba) ni bila prepoznana in zato zdravljena". Za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi na splošno veljajo

ABC-priporočila

A kot abstinenca
"Za mlade to pomeni predvsem, da s spolnimi odnosi ne hitijo in se zanje odločajo, ko dozorijo ne samo telesno, ampak tudi duševno," priporočilo vzdržnosti za mlade pojasni Skazova.

B kot bodi zvest
Zvestoba kot odnos dveh  stalnih partnerjev, ki se dobro poznata. "Intimni odnos z novim partnerjem pomeni, da imamo v prenesenem pomenu intimne odnose z vsemi njegovimi bivšimi partnerji," pravi ginekologinja.

C kot kondom
Zaščita s kondomom varuje pred večino spolno prenosljivih bolezni in neželeno nosečnostjo. Ena od okužb, ki se prenaša kljub uporabi kondoma, je okužba z
virusom HPV, saj se ta lahko prenaša tudi z drugimi spolnimi kontakti s kože na kožo.

Zdravo spolno vedenje

"Če spolnost temelji na dobrem poznavanju partnerja ter medsebojnem zaupanju in zvestobi, ni tveganja za svežo okužbo. Seveda je tveganje veliko večje ob pogostem menjavanju spolnih partnerjev in bežnih spolnih stikih," dodaja Skazova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.