Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Napake pri vadbi z utežmi

Kdor pred službo telovadi, se mu obeta povišica. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Se z utežmi spopadete le pred poletjem? Potem pazite, da pri vadbi ne boste delali napak. Ker napačna vadba naredi več škode kot koristi, se pred naslednjim treningom prepričajte, da boste telovadili pravilno.

Predstavljamo pet najpogostejših napak pri vadbi z utežmi, ki jih večkrat delajo tisti, ki telovadijo le pred poletjem in želijo dobre rezultate v kratkem času. Preprečite jih.

Vaje brez raztezanja
Enako kot ogrevanje pred vadbo je med vadbo oziroma po zaključeni seriji vsake vaje pomembno, da mišice raztegnete, še posebej če želite dolge in vitke mišice, ki žensko postavo naredijo zapeljivejšo.

Prevelika teža
Ne dvigujte več, kot lahko prenese vaše telo. Če boste telovadili z utežmi, ki jih komaj dvignete, telesu ne boste naredili nič dobrega, povečali boste le možnosti za poškodbe. Začnite z manjšimi utežmi in jih po potrebi in postopoma zamenjajte za večje oziroma težje. Ne pozabite – pomembneje je, da vaje izvajate pravilno in da jih ponovite večkrat, kot to, da jih izvajate z zelo težkimi utežmi.

Uteži in skakanje
S skakanjem z utežmi v rokah povečate možnosti za poškodbe sklepov, vezi, mišic in hrbtenice. Vaje z utežmi izvajajte premišljeno, počasi in če se le da, pred ogledalom. Če z utežmi niste vešči, prosite za pomoč osebnega trenerja v fitnes centur, ki vam bo pokazal pravilen potek vaj z utežmi.

Preintenzivna vadba
Najpogosteje z intenzivnostjo vadbe pretiravajo tisti, ki se zanjo odločijo le pred poletjem. Čeprav je bolje začeti pozno kot nikoli, vseeno telovadite počasi in redno. Vadba telesa ne sme izčrpati.

Konec brez ohlajanja
Ko z vajami prenehate, telo postopoma umirite in ohladite. Tudi v tej stopnji je priporočljivo raztezanje mišic, izvajanje vaj z nizko intenzivnostjo pa telo pripravi na stanje mirovanja, zniža krvni pritisk, upočasni bitje srca in omili morebitne bolečine v mišicah. Hlajenje telesa naj poteka okoli deset minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.