Magazin > Lepota & telo
109 ogledov

Naraven napitek, dober za mišice

lubenica Shutterstock
Če prisegate na naravno, si po telovadbi brez slabe vesti privoščite napitek, narejen iz lubenice. Tako boste preprečili bolečine v mišicah in spodbudili njihovo obnovo po treningu.

Sok, narejen iz lubenice, je med športniki priljubljen že dlje časa, zdaj pa so mu večji pomen pripisali tudi strokovnjaki. Nova raziskava je pokazala, da antioksidant L-citrulin, ki ga lubenice vsebujejo, spodbuja regeneracijo mišic po vadbi, preprečuje in omili bolečine v mišicah, pripomore pa tudi k boljšim rezultatom pri vadbi.

Tim znanstvenikov s Tehniške fakultete v španski Cartageni je v raziskavi testiral naravni sok lubenice, sok lubenice z dodanim L-citrulinom in sadni sok brez omenjenega antioksidanta. Napitke so prostovoljci spili uro pred telovadbo, ena skupina prostovoljcev pa pred telovadbo ni pila. Čeprav so vsi tisti, ki so pred telovadbo spili kozarec soka poročali o manjših bolečinah v mišicah, pa so bili rezultati pri tistih, ki so pili naravni sok lubenice in tistega z dodanim L-citrulinom, najboljši.

Raziskovalci zaključujejo, da pitje soka iz lubenice lahko pri športnikih skrajša čas regeneracije mišic in prepreči bolečine v mišicah, zato z njim poskusite tudi vi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.