Magazin > Lepota & telo
6865 ogledov

Neporavnan atlas vzrok mnogim težavam

bolečine križ Profimedias
Mnogi trdijo, da imamo atlas premaknjen od rojstva zaradi prehoda skozi maternični vrat. Mnenja o vzrokih se sicer razlikujejo, a eno dejstvo ostaja: pravilno naravnan atlas je nujno potreben za normalno in zdravo življenje. Vpliva na cel spekter težav, ki lahko postanejo kronične in zelo otežujejo naš vsakdan. Več o tem s Katjo Jus.

Ste vedeli, da razlog za išias, hernijo, hormonske motnje, napihnjenost in slabo prebavo, utrujenost, občutek megle v glavi lahko tiči v nepravilni legi vašega prvega vretenca? Odpravite jo lahko povsem preprosto in na varen način.

Sindrom atlasa
S psihološkega vidika nepravilen položaj atlasa povezujejo s prevzemanjem odgovornosti za druge na sebe, svoje pa postavljamo na vsaj drugo, če ne kar na  zadnje mesto. Sključena ramena povezujemo tudi z razočaranjem, preobremenjenostjo in podrejanjem.


Katja Jus: "Ko atlas ni na pravem mestu, je statika in dinamika telesa porušena"

Koliko časa že obstaja astroproflax?
Ta tehnika obstaja od leta 1993, v Sloveniji pa je deveto leto.

Zakaj medicina ne pripisuje večjega pomena atlasu?
Atlas je poimenovanje za prvo vratno vretence. Med prvim in drugim vretencem ni diska, zato klasična medicina sklepa, da so poškodbe nemogoče, saj ne more nič nikamor zdrsnit. Osredotočajo se na zamike nižje po hrbtenici, kjer denimo najdemo hernijo diskov.

Kaj bi vi izpostavili kot specifiko glede na vaše dolgoletne izkušnje?
Primerjajva atlas z avtom. Najbolj preprosto bi zamaknjen altas opisali kot avto brez dobre optike. Ko atlas ni na pravem mestu, je statika in dinamika telesa porušena. Domino efekt je vedno v teku in ne bo se popravil kar sam od sebe. Tako kot pri avtomobilu lahko zamenjamo sto kompletov različnih pnevmatik, pa bo težava ostala. Vsaka težava ima svoj vzrok in le-tega je treba pozdraviti. Ko zdravimo samo simptome, pa se vrtimo v začaranem krogu. Ogromne količine denarja lahko tako porabimo za masaže, preskušamo različne terapije, vadbe, pravega dolgotrajnega učinka pa ni.

Kakšna je razlika med astroprofilax tehniko in kiropraktikom?
Ni hitrih vlekov in nenadnih rotacij glave. To pomeni, da ne morem nič ukleščiti in ravno zato je varno. Pravzaprav ni omejitev za tehniko astroproflax, k meni pridejo tudi gospe z osteoporozo.

Je lahko prezgodaj ali prepozno v življenju, da si pregledamo in naravnamo atlas?
Nikakor.

Zakaj pravzaprav pride do premika?
Več stvari lahko vpliva. Lahko gre za gensko zadevo, sam način življenja ali mehanski vpliv; denimo padec z gugalnice ali drevesa, prometna nesreča in tako naprej.

Kaj pa nepravilna izbira blazine?
No, to ne. Potrebna je sila, ki deluje na telo in ni normalna. Te vibracije nato po hrbtenici sučejo atlas iz pravilne lege.  
 
Slišim, da je tudi porod lahko razlog?
Možno. Če govorimo o težkem porodu, bolj grobem manipuliranju z glavico, tudi kasneje v dobi novorojenčka. Več stvari je možnih, ne samo ena.

Katera izkušnja vam je ostala najbolj v spominu v vaši praksi?
O, več jih je. K meni je prišla na pregled okoli 40 let stara gospa, ki je bila zelo prizadeta zaradi šikaniranja na delovnem mestu. Zjokala se je, tako ji je bilo hudo. Njene solze so se me dotaknile. Lahko bi jo opisali kot sivo miško. Naredili sva poravnavo atlasa in ko se je čez dva tedna vrnila na pregled, nisem mogla verjet. Prišla je široko nasmejana, dobre volje, popolnoma nič več depresivna. Zaupala mi je, da je v službi dala odpoved in našla novo zaposlitev v enem tednu! Gospa je lep primer spremembe, ki jo poravnava atlasa ima na naše psihično stanje. Ko je bil v pravi legi, ji je to dalo nov zagon in energijo. Tako zgodbo težko pozabiš. Omenila bi še eno gospo, ki je imela težave z desno roko. Močno se ji je tresla. Zdravniki so menili, da gre za Parkinsovo bolezen, a to ni bila pravilna diagnoza. Seveda je bila gospa zelo pretresena zaradi diagnoze in tudi sicer ji je tresoča desna roka povzročala velike težave v vsakodnevnem življenju. Nekako pol leta po posegu sva se slučajno srečali v trgovini. Vesela mi je zaupala, da se ji sedaj roka le še sem ter tja tekom dneva zatrese, sicer pa se je skoraj popolnoma umirila. Ogromno je oseb, predvsem žensk, ki težko prestajajo vsakodnevni delavnik zaradi bolečin v križu. Po posegu so brez težav lahko šle v službo. Najbolj klasični primeri so povezani z bolečinami v križu in vratu, glavoboli, migrene, hormonske težave, težave s koleni in sklepi, tudi psihična anksioznost. Naj poudarim, da k meni pripeljejo tudi otroke, katerim pripisujejo Tourettov sindrom, tudi zaradi otroške skolioze. Še sama sem včasih presenečena nad dobrimi rezultati v naštetih primerih.   

OSEBNA IZKUŠNJA: Takoj je opazna občutno večja gibljivost vratu in celotne hrbtenice. Ramena so bolj sproščena, korak je lažji. Presenečena sem bila nad izjemnim vplivom na počutje in gibkost telesa.

Omenjate hormonske motnje in težave s prebavo. Tega običajno ne povezujemo s hrbtenico. Bi lahko malo bolj opisali, prosim?
Res je, ne povezujemo, saj nima direktnega vpliva na hormone, živčni sistem in samo napihnjenost. Vpliva posredno, saj lahko zamaknjen atlas zablokira pretok žile, pritisne na živec in s tem negativno vpliva na pretok v možgane. Podoben učinek ima lahko na epifizo, ki je glavni center za hormone. Kadar ne deluje pravilno, vemo da to vpliva na izločanje serotonina, dopamin itd. in lahko razumemo močan vpliv na naše počutje in nihanje razpoloženja. Ko je ovirana povezava med jajčniki in nadledvično žlezo, se lahko pojavijo policistični jajčniki, težave z bolečo menstruacijo, endomitrioza, opazimo vpliv na melatonin in podobno. Podobno se zgodi tudi na živčni bazi. Kadar je atlas zamaknjen na način, da pritiska na živec, le-ta pošilja nepravilno informacijo organom in od tu lahko izvira aritmija, slaba prebava, napihnjenost in podobno. Sončni pletež ne pošilja pravilnih informacij v črevesje. Omenimo še sam položaj hrbtenice in medenice. Zamaknjen atlas pomeni tudi zamaknjen položaj same hrbtenice in medenice, odraža se lahko v eni nogi krajši od druge. Ko atlas poravnamo in se medenica postavi v pravilni položaj,  se celotna statika in dinamika znova vzpostavita in opazimo pozitiven učinek na držo, gibčnost telesa ter prebavo.

Omenili ste, da imamo skoraj vsi eno nogo daljšo od druge?
To se pojavi pri skoraj vseh. Le nekako 2 odstotkov ljudi ima enako dolgi nogi. Večinoma imajo krivo hrbtenico in se tega niti ne zavedajo.

Ali je možno atlas poravnate na drugačen način?
Obstajajo tudi drugačne tehnike, a težko ocenjujem njihovo učinkovitos. Zgodilo pa se je že, da so pacienti prišli k meni po drugačnih postopkih, ki pa očitno niso imeli trajnega učinka.

Torej se lahko zgodi, da atlas znova zdrsne v nepravilni položaj?
Da, a le kot posledica šoka se lahko prestavi nazaj. Torej, denimo v prometni nesreči, ob silovitem padcu ... Imamo primere oseb, ki imajo resnično zelo zakrknjene mišice vratu in le-te po posegu lahko izjemoma atlas povlečejo nazaj v nepravilen položaj. Zato imamo po opravljenem  posegu preglede in včasih poravnavo ponovimo. Zgodi se, da ga opravimo večkrat. Ponavljamo toliko časa, da je atlas pravilno poravnan in ostane na mestu. Največkrat pa je dovolj en obisk.

Je kdo neprimeren za poravnavo atlasa?
Nikakor. Gre za  tehniko, ki jo izvajamo kot obliko masaže, torej apliciramo pritisk, ki pa ni nenaden ali nekontroliran. Tehnika je primerna za otroke, za starejše, za oba spola in vsako starost. Je pa lahko malo neprijetno, ker z aparatom pritiskam na akupresurne točke na vratu. Jaz to primerjam z zobozdravnikom. Ni luštno, se pa da zdržat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.