Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Obsedenost z zdravo prehrano

1/10
Žurnal24 main
Veliko ljudi posveča pozornost zdravi prehrani. Vendar je tudi skrb za zdravje lahko pretirana in škodljiva.

Kadar način zdravega prehranjevanja prestopi mejo zmernosti ter postane obsesija in zasvojenost, beseda teče o ortoreksiji nervozi. Oseba z ortoreksijo se pretirano ukvarja z zdravim prehranjevanjem.

Motnja hranjenja
Pretirano ukvarjanje z zdravo prehrano in pravili prehranjevanja lahko začne pri posamezniku prevladovati do te mere, da zajame večji del vsakdana ter vpliva tudi na spremembo odnosa z drugimi ljudmi. Zdravo prehranjevanje je vsekakor koristno, vendar do meje, do katere ukvarjanje z njo ne poruši življenjskega sloga.

Občutek nadvlade
Ljudje zaradi različnih težav razmišljajo o spremembi svojih prehrambnih navad in se začnejo hraniti bolj zdravo. Mnogi tako na začetku odstranijo iz prehrane le nekatere vrste hrane, kasneje pa cele prehrambne skupine. Zdrava hrana začne kot vrednota prevladovati nad drugimi vrednotami. Vrednotenje sebe in drugih poteka glede na način prehranjevanja. Nemalokrat se pojavljajo občutki nadvlade nad tistimi, ki ne posvečajo dovolj pozornosti zdravi prehrani.

V galeriji vam ponujamo nekaj nasvetov, da boste v hrani bolj uživali in se manj obremenjevali s slabo vestjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.