Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Ocenitev tveganja med nosečnostjo

ultrazvok pregled nosečnost Shutterstock
Z nuhalno svetlino in dvojnim hormonskim testom se odkriva plodove s kromosomsko nepravilnostjo.

Preiskava. “Nuhalna svetlina (NS) je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Večja NS pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto srčne napake. Ob povečani NS izmerimo pretok v žilah ali srcu ploda, ki lahko opozorita na dodatno tveganje za kromosomsko prizadetost ali nepravilen razvoj srca,” pojasnjuje Darija Strah, specialistka porodništva in ginekologije.

Dodatno ocenijo nosno kost, ki pri zarodkih z downovim sindromom (DS) zakosteni pozneje. “Če je ne vidimo, govorimo o odsotni nosni kosti in tveganje se izjemno poveča,” dodaja strokovnjakinja.

Sledi hormonski test

Pri povečanem tveganju se nato opravi dvojni hormonski test. “Nosečnici odvzamemo pet mililitrov krvi za določitev hormonov. Na podlagi ultrazvočnega izvida in vrednosti obeh hormonov odkrijemo največji delež plodov s kromosomsko nepravilnostjo. Nepravilni vrednosti hormonov lahko nakazujeta tudi na resna zapleta v nadaljevanju nosečnosti, kot sta preeklampsija ali zastoj rasti v maternici, zato priporočamo, da vsaki nosečnici odvzamemo kri ob ultrazvočnem pregledu,” pravi Strahova.

Od leta 2005 do danes je imelo kar 78 odstotkov nosečnic, ki so rodile v ljubljanski porodnišnici, opravljeno meritev nuhalne svetline z oceno zgodnjega razvoja 
ploda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.