Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Odkrili biološki vzrok, zakaj so moški zvesti

par Shutterstock
Raziskovalci so odkrili biološki mehanizem, zaradi katerega so moški zvesti svojim partnericam. Ključno vlogo v njem igra hormon oksitocin, zaradi katerega se moškim njihova partnerica v primerjavi z drugimi ženskami zdi privlačnejša, izpostavljajo raziskovalci univerze v nemškem Bonnu.

Raziskovalci so pri svojem poskusu 40 heteroseksualnim moškim, ki so živeli v partnerski skupnosti, redno dajali razpršilo za nos z oksitocinom in spremljali vpliv hormona nanje. Rezultate so objavili v strokovni reviji Proceedings, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Monogamija pri sesalcih ni zelo razširjena, opozarja vodilni raziskovalec Rene Hurlemann z univerzitetne klinike v Bonnu. "Človek je pri tem izjema," poudarja in dodaja, da poskušajo znanstveniki že dalj časa ugotoviti, zakaj so si pari zvesti.

Nemški raziskovalci so ugotovili, da moški z višjo stopnjo oksitocina v možganih svojo partnerico v primerjavi z drugimi ženskami doživljajo kot privlačnejšo. To pomeni, da je omenjeni hormon morda vzrok zvestobe in monogamije pri ljudeh.

"Hormon ljubezni" poskrbi tudi, da se ob pogledu na lastno partnerico v moških možganih aktivira center za nagrado. S tem se monogamno vedenje le še okrepi. Pri pogledu na kolegico ali znanko podobnega učinka namreč ni.

"Ta biološki mehanizem je zelo podoben drogi," izpostavlja Hurlemann in dodaja, da ugotovitve pojasnijo, zakaj se pari toliko dotikajo. "Tako se vzdržuje visoka raven oksitocina, s tem pa se stabilizira povezava," zaključuje.

Komentarjev 8
  • cokoladka89 16:05 26.november 2013.

    Tako se govori. :)

  • realna 13:24 26.november 2013.

    Otroci stanejo in temu se morajo prilagoditi tudi moški-manj trajbanja okoli in lepo doma pri ženi, že tistih par otrok je dovolj dragih :)

  • c1305166 13:24 26.november 2013.

    Sicer sem pa vesel, da sem bil v zmoti. Bejbe, od zdaj naprej nič več izgovorov ;)