Magazin > Lepota & telo
525 ogledov

Odkrili eliksir mladosti

obraz Shutterstock
Obljuba o večni mladosti prihaja iz Avstrije. Dunajski dermatolog je iznašel metodo pomlajevanja, ki ne stane nič.

Večna mladost je povezana s hrano, ali še bolje, s pomanjkanjem te. Po 16. uri je namreč prepovedano uživanje kakršnekoli hrane. Naslednji obrok pa si lahko privoščite po 14 urah. Štirinajsturno zlato pravilo, kot je sistem pomlajevanja poimenoval dermatolog, naj bi prve vidne rezultate pokazalo v štirih tednih.

Rastni hormon

Vsakodnevni 14-urni post naj bi pripomogel k naraščanju rastnega hormona. Ta vpliva na rast, razvoj in obnovo vseh telesnih tkiv, uravnava pa tudi določene vidike presnove beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in mineralov. “To, da rastni hormon izboljša tonus kože, zmanjša gubice na obrazu in pozitivno vpliva na gostoto las, je znano več let,” nam je povedal dermatolog Branko Pirš. V kozmetični industriji so rastni hormon celo vbrizgavali za namene pomlajevanja in
hujšanja. “Vendar je uporaba rastnega hormona v tovrstne namene prepovedana predvsem zaradi številnih stranskih učinkov – od neželene poraščenosti do nastanka rakotvornih sprememb,” je pojasnil sogovornik.

Vsak dan kaj novega

Štirinajsturnemu zlatemu pravilu pa Pirš pravi: “Ideja ni slaba, vendar ni preverjena, zagotovo pa ne škodi. Česa podobnega še nisem slišal, je pa res, da v medicini skoraj vsak dan slišimo kaj novega in šele čas pokaže, ali je to res. Seveda revolucionarnih rezultatov samo s tem, da 14 ur ne bi jedli, in s posebno prehrano ne moremo doseči, ker se hormoni zelo natančno regulirajo.”

Zdrava prehrana

Za mnenje smo vprašali še prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki nam je zaupala, da lahko nastajanje rastnega hormona delno pospešimo tudi z uživanjem nekatere hrane. To je hrana, ki vsebuje beljakovine, predvsem neesencialno aminokislino glutamin. Ta je v hrani živalskega izvora: mesu, ribah, jajcih, mleku, jogurtu in rastlinski hrani, kot so stročnice, špinača, zelje in rdeča pesa. “Mehanizmi, ki se sprožijo z uživanjem hrane z visokim glikemičnim indeksom (enostavni ogljikovi hidrati), pa lahko omejijo izločanje lastnega rastnega hormona,” nam je razložila sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.