Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Ogrejte se s pravo hrano

juha Shutterstock
Ob hudem mrazu je zelo pomembno, da telo dobi dovolj energije za ohranjanje primerne temperature in vsa hranila za pravilno delovanje.

Vse to pa lahko dobite tudi z izključno vegetarijansko prehrano. “Jejte sezonsko hrano, ki je zrasla pri nas, in se izogibajte sadju iz južnih dežel, saj telo hladi,” pravi strokovnjakinja za biovegansko prehrano Mateja Tea Dereani. Banane sicer lahko jeste, a le pečene ali kuhane, pomarančam pa se raje izognite.

Juhe, enolončnice, čaji

V mrzlih zimskih dneh so po mnenju Dereanijeve zelo primerne tudi juhe (juha miso, zelenjavne juhe), stročnice (uporabimo jih lahko v enolončnicah, iz njih naredimo pire in drugo), prav tako pa ne pozabite na čaje. “Iz sezonskega sadja (jabolka, hruške) si lahko pripravite tudi kompot,” predlaga Dereanijeva. Ne pozabite na začimbe, med katerimi zagotovo izstopa ingver. Mrazu se uprite na zdrav način.

Ne grejte se z alkoholnimi pijačami

Alkohol kljub občutku toplote ob zaužitju ne ogreje telesa, temveč ga ohladi, saj razširi žile in poveča oddajanje toplote. Uprite se skušnjavi in čaj popijte z medom namesto z rumom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.