Magazin > Lepota & telo
6697 ogledov

Opozorilni znaki, da spijete preveč kave

Kava
Kava ima pozitivne, a tudi negativne učinke.

Mnogi si dneva brez kave ne znajo predstavljati. Pomaga jim pri koncentraciji, napolni jih z energijo ter pospeši prebavo. To so pozitivni, a kratkoročni učinki kave, na žalost pa ima kofein tudi negativne učinke, povzroča celo odvisnost.

Da bi se izognili najpogostejšim simptomom pretiranega pitja kave – vrtoglavici, nespečnosti in neenakomernemu bitju srca - z njo ne smemo pretiravati. Priporočljivo je, da na dan ne zaužijemo več kot dve srednji veliki in srednje močni skodelici kave.

Kava Magazin Hujšanje s kavo: Ste že slišali za tibetansko dieto?

Kofein je stimulans, ki poveča cirkulacijo adrenalina in kortizona. V majhnih količinah vam bo kofein pomagal pri koncentraciji in vas napolnil z energijo, v večjih količinah pa lahko povzroča tesnobo in nespečnost. Učinki se ponavadi pojavijo 30 minut po zaužitju, trajajo pa le kratek čas. Ker je kava diuretik in se zaradi nje poveča tudi pretok krvi v ledvicah, lahko pride do dehidracije.

Na kavo se lahko zelo hitro navadimo in postanemo od nje odvisni. To pomeni, da bomo potrebovali vedno večje doze, da bi dosegli zaželen učinek. Ljudje, ki so od kave odvisni, pri odvajanju od tega napitka trpijo za abstinenčno krizo, ki se kaže kot utrujenost, pojavljajo pa se tudi močni glavoboli. Vnos kave je zato priporočljivo zmanjševati postopoma.

skodelica kave, kava Najnovejša študija Zdravje Zdravo srce: Toliko kave je treba popiti na dan
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.