Zdravje > Aktualno
3511 ogledov

Zdravo srce: Toliko kave je treba popiti na dan

skodelica kave, kava Shutterstock
Študija dokazala zaščitni učinek kofeina na srčno mišico.

Zaužitje štirih skodelic kave na dan zmanjša tveganje za poškodbe srčne mišice, je pokazala najnoveša nemška raziskava. Kot navajajo znanstveniki Inštituta za medicino v Düsseldorfu, kofein učinkuje na protein p27, omenjeni protein ali beljakovina se veže na mitohondrije, kar spodbuja njihovo delovanje. 

kava Škoda ali korist? Zdravje Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

Mitohondriji so namreč naše celične elektrarne. Brez njih celice ne morejo dobiti energije, ki jo potrebujejo za opravljanje vseh svojih nalog. Slabše delovanje celičnih elektrarn torej povzroči tudi težave v delovanju celic, v skrajnem primeru pa pripelje celo do njihovega odmiranja.

Ščiti celice srca in krvnih žil

Študija, katere izsledki so objavljeni v strokovni reviji Plos Biology navaja, da kofein poveča mobilnost tega regulativnega proteina, kar spodbuja delovanje mitohodnrijev, kar ščiti celice srca in krvnih žil pred poškodbami. Prav tako preprečuje odmiranje celic v srčni mišici, stimulira tako imenovane endotelijske celice, ki imajo pomembno vlogo v številnih žilnih procesih.

Kofein deluje zaščitno

Gre za procese, ki so ključni tudi za okrevanje po srčnem napadu. "Naša raziskava je pokazala, da kofein deluje zaščitno, poleg tega ima regeneracijski učinek na delovenje srčne mišic,"  je dejala vodja raziskave Judith Haendeler.  

Študija je pokazala, da je zaščitni učinek dosežen s koncentracijo kofeina, ki ustreza štirim skodelica kave na dan. Znanstvenica meni, da bi ti rezultati morali voditi k boljšim strategijam za zaščito srčne mišice pred poškodbami, vključno z upoštevanjem porabe kave ali kofeina kot dodatka k prehrani starejših. 

Peter Ševič Intervju Zdravje Peter Ševič: Slovenci smo vrhunski poznavalci slabe kave
Komentarjev 2
  • primc 12:29 28.junij 2018.

    matr...potem bom jaz živel (vsaj glede na ta članek) 500 let :-)