Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Oreščki za boljše ocene

Oreščki so prava študentska izbira. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Študentska prehrana naj vsebuje suho sadje, semena, ribe in solato.
Nezdrava prehrana

Ženske med 19. in 25. letom, ki imajo normalno telesno težo in so zmerno dejavne, naj bi vsak dan zaužile 2.500 kilokalorij, moški pa 3.100.

Nezdravo se prehranjuje 70 odstotkov odraslih Slovencev.

Prehranjevalne navade pri moških so sto odstotkov slabše kot pri ženskah.

Le tretjina odraslih zaužije vsaj tri obroke na dan.

"Zelenjava in sadje sta po mnenju strokovnjakov najboljša hrana za študente," pravi Mojca Cepuš, strokovnjakinja za prehrano, in opozarja, da so zanje najmanj primerni: ocvrta in hitra prehrana, izdelki iz prečiščenih žit, že pripravljeni obroki in sladkor. Najboljša hrana za možgane so po mnenju Cepuševe nepraženi oreščki. "V to skupino spadajo še zelena listnata zelenjava in ribe," dodaja. Prigrizki, kakršni so oreščki, posušeno sadje in semena, so energijsko izjemno bogati, zato jih je treba uživati v zmernih količinah. Raziskovalci so poleg tega ugotovili, da študentje, ki uživajo veliko mlečnih izdelkov, na izpitih dosegajo slabše rezultate.

Solata za možgane
"Raziskave so pokazale, da ljudje, ki zajtrkujejo, dosegajo boljše rezultate in so bolj zbrani," pove Cepuševa. Najboljši zajtrk vsebuje veliko beljakovin, poskusite lahko tudi z ovsenimi, pšeničnimi ali ječmenovimi kosmiči. "Za kosilo so dobra izbira jajčna omleta, solata in jogurt. Jajca namreč vsebujejo sestavine, ki izboljšujejo pomnjenje, jogurt, ki vsebuje aminokislino tirosin, pa prispeva k večji čuječnosti in spominu," sklene Cepuševa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.