Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Pet razlogov za ogljikove hidrate

testenine Shutterstock
Se z vsakim začetkom diete skoraj povsem odpoveste ogljikovim hidratom? Napaka! Pred vami je pet razlogov, ki vas bodo prepričali, da boste ogljikove hidrate uživali vsak dan.

Govorimo o zdravih ogljikovih hidratih, med katere spadajo polnozrnata živila, oreščki, semena, stročnice, krompir, sadje in zelenjava. Teh živil z jedilnika ne črtajte, zmanjšajte pa uživanje slabih ogljikovih hidratov, ki so sestavljeni predvsem iz sladkorja in bele moke.

Osrečujejo

Ste med dieto pogosto nesrečni in nerazpoloženi? Če dieta z jedilnika črta ogljikove hidrate, ste našli krivca. Ogljikovim hidratom se zato nikar ne odpovejte, le njihovo uživanje razvrstite na jutranje ure – jejte jih za zajtrk, malo za kosilo, dovoljeni so pred telovadbo in po njej, ne uživajte pa jih za večerjo.

Dajo energijo

Kombinacija zdrave prehrane in telovadbe je pravi recept za zdravo izgubljanje telesne teže. A če se odpoveste ogljikovim hidratom, se odpoveste tudi moči in energiji, potrebni za telovadbo. Ogljikovi hidrati pred treningom bodo mišicam dali potrebno energijo, vadba bo lahko intenzivnejša, izgubili boste več kalorij in posledično tudi več maščobnih zalog.

Pospešujejo metabolizem

Živila z zdravimi ogljikovimi hidrati, kot so polnozrnate testenine, rjavi riž in kosmiči, vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pospešujejo metabolizem in tako skrbijo za zdravo prebavo.

Zmanjšujejo lakoto

Če ste med dieto nenehno lačni, se ne prehranjujete pravilno. Obrok, ki vsebuje tudi ogljikove hidrate, vas bo nasitil za dlje in tako preprečil večerno prenajedanje, ko se lakoti ne morete več upreti.

Skrbijo za mišice

Mišice po telovadbi za regeneracijo poleg beljakovin potrebujejo tudi ogljikove hidrate. Zdrav in hranljiv obrok pojejte v eni uri po telovadbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.