Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Pet zdravih navad, ki jih osvojite v 2017

hrana, krožnik Shutterstock
Naredite zase nekaj dobrega v letu, ki se je začelo.

Ne glede na to, ali je zdrav življenjski slog med vašimi novoletnimi zaobljubami, če ste jih sploh sprejeli, bi morali poskrbeti za svoje telo. Primerjava z avtomobilom je na mestu. Če vedno poskrbite, da je v motorju avtomobila najboljše olje, zakaj ne bi  poskrbeli tudi za svoj lastni motor in vanj dajali tisto, kar je zanj najbolje. 

Kuhajte, kuhajte, kuhajte!

Doma pripravljeni obroki so veliko bolj zdravi od vnaprej pripravljenih. Če sami doma kuhate, točno veste, kaj je v loncu in kaj boste dali v usta, pri čemer lahko vse podrobnosti prilagodite svojemu okusu. Če niste vešči vihtenja kuhalnice, najprej osvojite nekaj osnovnih receptov in na njih gradite. 

Ugotovite, zakaj jeste

Glavni razlog je seveda lakota, potreba po energiji. Pa vendar pogosto po hrani posegamo tudi iz dolgčasa, zaradi osamljenosti, stresa, tesnobe. Ko boste naslednjič odprli hladilnik in ne boste res lačni, se vprašajte, po čem dejansko hlepite in poskusite težavo rešiti brez hrane.

Zmanjšajte vnos sladkorja

Sladkor, ki ga najdemo v zelenjavi, sadju, žitih, stročnicah in mlečnih izdelkih, je drugačen od tistega, ki ga živilom dodajamo. Slednji, med katerega spadajo tako beli sladkor kot umetna sladila, so polni kalorij, nimajo pa nobene hranilne vrednosti. Ti sladkorji se skrivajo v številnih kupljenih izdelkih, zato bi bilo smotrno pred nakupom preveriti, koliko dodanih sladkorjev vsebujejo. 

Jejte več zelenjave

Če bi radi bolj hranilno prehrano, ki bo pozitivno vplivala na vaše zdravje, poskrbite, da boste zaužili čim več zelenjave. To ne pomeni, da morate vso ostalo hrano črtati z jedilnika. Poskrbite le, da bo zelenjava zavzela osrednje mesto na vašem krožniku. 

Ne bodite prestrogi do sebe

Noben jedilnik ni popoln, nobena dieta ne predstavlja magične rešitve za vse težave. Vsak posameznik mora najti svojo idealno kombinacijo in si dovoliti stopiti tudi izven začrtane poti. Če boste spremenili svoj način prehranjevanja, začnite postopno, z majhnimi koraki. Dovolite svojemu telesu, da se privadi in vam pokaže, kaj mu ustreza in kaj ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.