Magazin > Lepota & telo
89 ogledov

Pilates samo za vztrajne

vadba Žurnal24 main
Pilates ima kakor vsaka vadba svoje prednosti in slabosti, saj ne gre za čudežno vadbo. Premislite, kaj želite in preverite, ali je pilates tista vadba, s katero boste dosegli zastavljene cilje.

Pilates je po raziskavah vadba, ki je v zadnjih desetih letih pridobila največ novih privržencev. Razlog za to je tudi v tem, da je primerna za vse starosti, saj so vaje in intenzivnost njihovega izvajanja prilagodljive glede na fizične zmožnosti posameznika. Vadijo tako lahko že sedemletni otroci, pa tudi sedemdeset in več letni starostniki. Preden se tudi vi odločite za včlanitev v tečaj pilatesa, preverite, katere so njegove prednosti in katere njegove slabosti.

Mišice se oblikujejo, a ne rastejo
S pilatesom bo vaše telo napeto in mišice lepo oblikovane in močne, vendar ne pričakujte, da boste občutno pridobili na mišični masi. V tem pogledu pilates nikakor ne more nadomestiti dvigovanja uteži ali intenzivne vadbe v fitnesu. Najbolje je, da ga kombinirate z neko vrsto aerobične vadbe, ki vam bo pomagala  pridobivanju mišic, pilates pa izkoristite za ohranjanje gibčnosti in elastičnosti.

Krepite telo, a ne izgubljate teže
Ta vrsta vadbe ni najboljša izbira, če je vaš glavni cilj izguba teže. Telo bo z redno vadbo sicer okrepljeno, kar pomeni, da bodo mišice dolgoročno porabljale nekaj več kalorij, a hitrega shujševalnega učinka ni pričakovati. Pilates je zato najbolje kombinirati z aerobno vadbo in seveda spremenjenim režimom prehrane. Če vas zanima, ali lahko samo s pilatesom izgubite nekaj kilogramov še pred poletjem, je odgovor − težko!

Rezultati odlični, a nanje boste dolgo čakali
Pilates globinsko krepi mišice celotnega telesa, odpravlja bolečine, sprošča in izboljša zmožnost koncentracije, vendar boste prve rezultate opazili šele po več kot mesecu vadbe, morda celo dveh. Ob tem je treba še opozoriti, da rezultate prinaša le redna vadba, saj izpuščanje treningov hitro odmakne želene rezultate nekam daleč v prihodnost.

Vadite lahko doma, vendar se ga morate najprej naučiti
DVD z vajami pilatesa je zelo poceni, udobno trenirko in blazino za vadbo pa najverjetneje že imate. To pomeni, da lahko kadarkoli vadite doma brezplačno, vendar je bolje, da se ne izognite dodatni investiciji – pojdite najprej na tečaj. Če se pilatesa s posnetka naučite sami, nikoli ne boste povsem prepričani, ali vaje izvajate pravilno, kar pomeni, da boste na rezultate vadbe čakali zaman. Naj vas nauči certificiran učitelj vadbe, ko ste prepričani, da zadevo obvladate, pa lahko vadite naprej sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.