Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Po belino k specialistu

ženska, nasmeh, zobje Shutterstock
Časi beljenja doma se iztekajo, mladoletnim splošna prepoved.

Nova evropska direktiva, ki bo tudi pri nas začela veljati še letos, prepoveduje prodajo belilnih sredstev za domačo uporabo, ki vsebujejo več kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida; uporabo tistih z od 0,1 do šest odstotkov dovoljuje pod nadzorom specialista, sredstva z več kot šestodstotnim deležem vodikovega peroksida pa lahko uporabljajo le zobozdravniki. Mladoletnim bo beljenje zob prepovedano.

Doma brez zaščite

Lističi za beljenje zob doma, ki jih vse očitneje oglašujejo, bodo torej kmalu umaknjeni iz prodaje. "Ti lističi vsebujejo vodikov peroksid, ki zobe izsuši, učinek beljenja je kratkotrajen, obenem takšno beljenje poškoduje dlesen in pospešuje razvoj parodontoze, je pa tudi dejavnik tveganja za razvoj raka, saj se kemično sredstvo nanese tudi na dlesen," njihovo škodljivost pojasnjuje zobozdravnik Jure Robič. "Pri profesionalnem beljenju v ordinaciji poskrbimo, da ni izpostavljen niti najmanjši delček dlesni, saj dlesen zaščitimo z gumirano opno," poudarja.

Trajno le pri zobozdravniku

Belila za domačo uporabo imajo poleg škodljivosti prenizko koncentracijo peroksida, da bi učinek trajal zadovoljivo dolgo. "Rezultati niso primerljivi s profesionalnim beljenjem, saj v ordinaciji uporabljamo sredstvo, ki vsebuje 22 ali 40 odstotkov peroksida," pravi Robič. Peroksid je sicer uporabljen v vseh postopkih beljenja, ki jih opravi strokovnjak. Lučke ali laserji, ki se uporabljajo pri beljenju, peroksid aktivirajo oziroma dodatno povečajo njegovo učinkovitost. Pri beljenju z metodo zoom! UV-spekter luči poskrbi za dodaten učinek razbarvanja. Cene beljenja zob se začnejo pri približno 300 evrih, učinek pa v povprečju traja od dve do štiri leta.

Peskanje ni beljenje

Po Robičevih besedah beljenja prav tako ne gre zamenjevati s čiščenjem s sodo bikarbono ali peskanjem, saj gre pri teh postopkih le za mehansko odstranjevanje nečistoč na površini zoba, kar ne spremeni barve sklenine.

Po beljenju čim manj kave in vina

Hrana. "Učinek beljenja lahko traja od dve do štiri leta, trajanje pa lahko bistveno skrajšata redno pitje kave ali rdečega vina in kajenje," pravi Robič. Če ste ljubitelj naštetega, se bo ob beljenju treba odločiti tudi za nove navade.Za domačo uporabo bodo dovoljena le sredstva, ki vsebujejo manj kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.