Magazin > Lepota & telo
93 ogledov

Od jutri brez mesa

ženska, hrana Žurnal24 main
Če se odločite za vegetarijanstvo, se ga lotite po korakih in pripravljeni.

Prehod z vsejedstva na vegetarijansko prehrano je lahko za telo zelo stresen, še posebno če način prehranjevanja spremenite čez noč. “Vegetarijanstva se je treba lotiti postopoma,” poudarja Katja Mrzel, svetovalka za prehrano iz neprofitnega društva Zeleni ponedeljek. Z njeno pomočjo smo pripravili osnovna pravila, ki se jih je dobro držati, če ste se odločili za vegetarijanstvo.

Ne pozabite beljakovin

Veliko ljudi na začetku uživa skoraj izključno ogljikove hidrate, na nadomeščanje beljakovin pa pozabijo,” pravi Mrzelova. Namesto mesa uživajte različne vrste stročnic (vsaka ima različne aminokisline, ki jih telo potrebuje za tvorbo beljakovin), kvinojo, amarant, semena čije in sojo, polnovredna živila ter seveda sveže sadje in zelenjavo.

Dodajajte novo hrano

Da bi se izognili občutku, da se vaš jedilnik ob vegetarijanstvu krči, razmišljajte drugače. “Jedi dodajajte na jedilnik oziroma z njimi nadomeščajte nekaj drugega, saj bo za vas tako lažje sprejeti drugačen način prehranjevanja,” svetuje Mrzelova.

Organizirajte shrambo

Napotite se v trgovino in si dom založite z najrazličnejšimi vegetarijanskimi izdelki, saj boste tako imeli vedno na voljo bogato izbiro jedi.

Pazite na pestrost

Napotek svetovalke, ki velja za vse, ne zgolj za vegetarijance, je: jejte raznoliko hrano! Kljub pomanjkanju mesa boste telo oskrbeli z vsem, kar potrebuje.

Zeleni ponedeljek

Neprofitno društvo Zeleni ponedeljek vsak teden pripravlja zdrave vegetarijanske in veganske recepte ter ozavešča o zdravi prehrani. Najdete jih na spletni strani Zeleniponedeljek.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.