Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Vzrok bolezni ni pojasnjen

telo, trebuh Shutterstock
Postavitev diagnoze velikokrat pozna, tretjina obolelih nima ustreznega zdravljenja.

Skoraj polovica obolelih za kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) je dvakrat ali večkrat obiskala urgenco, 20 odstotkov jih je bilo tam celo petkrat ali večkrat, preden so jim postavili diagnozo, kažejo rezultati vseevropske študije, objavljeni ob svetovnem dnevu ozaveščanja o tej bolezni. Dostopnost do specialistov je v Sloveniji na Štajerskem in v Pomurju bistveno slabša kot v osrednjem delu države.

Bolezen, ki izčrpa

Simptomi KVČB, ki je skupno ime za dve bolezni, crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, so bolečine in krči v predelu trebuha, pogosta in dolgotrajna izčrpanost, odvajanje mehkega blata s primesjo sluzi in krvi ter hujšanje.

Pojavi se lahko kadarkoli

Vzrok bolezni ni povsem pojasnjen, za njen nastanek in razvoj pa so krivi genetski, imunski in okoljski dejavniki, med njimi kajenje, zdravila proti bolečinam in dolgotrajen negativni stres. Pojavi se lahko kadarkoli, najpogosteje pa med 15. in 35. letom. Vse pogosteje se bolezen pojavlja pri otrocih, pri katerih lahko povzroči zaostanek v rasti in pubertetnem razvoju. V Sloveniji je obolelih za KVČB od štiri tisoč do pet tisoč.

Pomen zgodnjega odkrivanja bolezni

Na KVČB pomislite tudi, če imate povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih in kosteh, pomanjkanje teka, če vam otečejo sklepi, se ponoči znojite, ste slabokrvni in če imate osteoporozo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.