Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Vedno več melanoma

ženska, plaža, krema za sončenje Žurnal24 main
Zaščita pred soncem in samopregledovanje naj postaneta navada.

Najboljša metoda za odkrivanje sumljivih sprememb na koži je ABCDE. Metoda opozarja na spremembe znamenj: asimetry/asimetrija, border/rob, color/barva, dimension/velikost in evolution/razvoj.

Preglejte skrita mesta

Pri samopregledovanju je treba natančno pregledati celotno telo. Pri obrazu ne pozabite na ušesa, pozorno pa preglejte tudi lasišče, dlani ter notranje strani podlakti in nadlakti. Z ogledalom preglejte komolce in pazduhe. Na trebuhu bodite pozorni na kožne gube, ženske si pozorno pregledujte predel pod dojkami. Pri stegnih ne pozabite na zadnjo stran, preglejte tudi zadnjico in predel spolovila, pri čemer uporabite ogledalo. Prav tako si oglejte podplate in prste nog.

Sonce glavni krivec

Nemelanomskega raka vsako leto diagnosticirajo od dvema do trem milijonom ljudi, 132 tisočim pa še nevarnejši melanom, poročajo iz Svetovne zdravstvene organizacije. Ta stalno naraščajoča številka se bo do leta 2015 v državah, kjer je večina prebivalstva belopoltega, še podvojila. Poleg genetike je eden od glavnih dejavnikov za nastanek melanoma sonce oziroma ultravijolični žarki.

Oboli več žensk

Poznane so tri vrste kožnega raka, najnevarnejši pa je maligni melanom, ki je tudi najpogostejši med ljudmi, starimi od 20 do 39 let. Dve tretjini razvoja melanoma sta povezani z izpostavljenostjo sončnim žarkom. Število obolelih v svetu se vsakih 6–10 let podvoji, vzporedno s tem pa žal tudi umrljivost. V Sloveniji zboli več žensk kot moških. V otroški dobi in adolescenci je razmeroma redka bolezen.

Za ozdravitev je potrebno ukrepanje v zgodnji fazi razvoja melanoma. Ljudje s številnimi pigmentnimi znamenji (več kot 50) bi se morali vsaj enkrat na leto pregledati tudi pri strokovnjaku. Dermatologi ljudem s številnimi znamenji svetujejo, naj se na pregled odpravijo še pred poletjem.

Komentarjev 1
  • Skippy 03:12 16.maj 2012.

    Torej genetika je glavni razlog. Iz Anglije pa poročajo o čisto nasprotni raziskavi - zaradi paranoje beležijo premajhno izpostavljenost ljudi soncu.