Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Pogosta težava žensk v poletnih mesecih

mehur Shutterstock
Težave zaradi vnetja mehurja so pri ženskah pogoste, nekoliko bolj kot sicer pa se pojavljajo v toplejših mesecih.

Premalo tekočine

"V vročih dneh pijemo premalo, zato se mehur ne spira dovolj," pravi vodja ambulante za urologijo Bojan Štrus. Poleg omenjenega na vnetje mehurja vplivajo še pogostejši spolni odnosi, uriniranje v morju, jezeru ipd. Vnetje sečnega mehurja sicer najpogosteje povzroča črevesna bakterija Escherichia coli. Predvideva se, da do okužbe sečil pri ženskah pride zaradi tega, ker sta zadnjična odprtina in sečnica zelo blizu skupaj. Sečnica pa je pri ženskah zelo kratka, saj meri od dva in pol do štirih centimetrov, še doda Štrus.

Znaki vnetja

Prvi znaki vnetja so pogosto in pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih največkrat pripišemo bolečim jajčnikom. "Zdravniško pomoč je dobro poiskati, kadar so bolečine močne, nikakor pa ne smemo zanemariti krvavega urina," razloži Štrus. Zdravljenje z antibiotiki je sicer večinoma uspešno, značilno za vnetje mehurja pa je tudi, da se običajno pojavi večkrat. Takrat je potrebno dolgotrajnejše antibiotično zdravljenje, tudi po več mesecev v zelo nizki dozi. Običajno zdravljenje vnetja mehurja sicer traja okoli sedem do deset dni.

Pomagajte si sami

Na sluznico mehurja ugodno vplivajo brusnični čaj oziroma čaji za ledvice in mehur, priporočljivo pa je tudi, da popijemo več tekočine kot običajno. "Tistim, ki imajo ponavljajoče se težave z vnetjem mehurja, svetujemo, da s sabo na dopust vzamejo škatlico uroantiseptikov, ki jih pred odhodom predpiše zdravnik," priporoča Štrus. "Na splošno ženskam priporočamo, da veliko pijejo (dnevno od enega in pol do dveh litrov tekočine) in se tako varujejo pred vnetjem mehurja, saj je nujno spiranje bakterij iz sečnega mehurja s samim pretokom urina," še svetuje. Če ne pijemo dovolj, je sečni mehur idealen za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo vnetja sečil. Če se mehur ne izprazni popolnoma, zastojni urin omogoča razrast bakterij in ponovne okužbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.