Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Pozabite na zimo in se odpravite na tek

zima tek sneg Shutterstock
Čeprav je zima in zunaj vladajo nizke temperature, vam ni potrebno obsedeti doma. Že dvajset minut lahkotnega teka bo dovolj za boljše počutje.

Če imate med prazniki mešane občutke veselja zaradi decembrskega vzdušja in krivde zaradi premalo gibanja, je to še en razlog več, da pograbite tekaške superge in se odpravite na lahkoten tek. Nizke temperature ne smejo biti izgovor za posedanje doma, zato upoštevajte spodnje nasvete in že zdaj začnite z izpolnjevanjem novoletne zaobljube, da se boste RES začeli bolj gibati.

Oblecite več plasti

Večina ljudi se pred tekom pozimi preveč obleče, kar je velika napaka, saj se na začetku teka pregrevajo, nato pa se zaradi mokrih oblačil začnejo hitro ohlajati. Najbolje je torej, da se ne oblečete preveč, a vseeno v stilu čebulice. "Na primer: majica s kratkimi rokavi, majica z dolgimi rokavi, pulover, anorak, spodaj pa dolge pajkice in čez trenirka. Če so obleke športne, ki ne zadržujejo vode kot bombaž, je še toliko bolje," svetuje tekaški trener Luka Ljubič. "Če se ustrezno oblečemo in tečemo počasneje ter krajšo razdaljo, lahko tečemo tudi pri –20 stopinjah Celzija in pri še nižjih temperaturah," pa zmrzljivce tolaži tekaški trener Urban Praprotnik.

Raje trak kot kapa

Ko se odločate za ustrezno pokrivalo, raje izberite trak kot kapo, saj je trak bolj zračen in s tem preprečuje preveliko potenje lasišča, priporoča Praprotnik. Kar se tiče rokavic, pa jih le oblecite, še dodaja. "Tanke rokavice oblečemo že pri temperaturah okrog pet stopinj Celzija, saj so prsti na rokah najobčutljivejši del telesa na mraz." Tisti občutljivejši si za tek pozimi omislite še bombažni trak za okoli vratu, ki ga lahko povlečemo višje čez obraz.

Zimski tekaški čevlji

Za zimo si omislite drugačne superge, kot jih imate sicer. Zimske superge naj bodo nepremočjive, toplejše in z manj zdrsljivim podplatom, še svetuje Praprotnik.

Za začetek ogrevanje, za konec čaj

Preden se odpravite ven, se najprej ogrejte. Med ogrevanjem, ki naj traja od deset do 15 minut, se topleje oblecite in se pozneje po potrebi slecite, po koncu teka pa trener priporoča topel čaj z medom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.