Magazin > Lepota & telo
60 ogledov

Pozimi dobro poskrbite za noge

pedikura Shutterstock
Pedikura. Noge pozimi potrebujejo skrbnejšo nego, ki pa jo zlahka opravite doma.

"Pozimi, ko so noge in stopala večinoma v zaprtih čevljih in nogavicah, se pogosteje pojavljajo glivična obolenja in deformacije nohtov," pravi Maja Žnidar Garb iz Studia za nego telesa Zarja. Pozimi zato priporoča posebno nego, ki jo zlahka opravite tudi doma.

Nad glivice z razpršilom

"Kar se tiče kožnih obolenj stopal, največja težava ostajajo glivice. Tovrstna obolenja se lahko prenašajo tudi z obutvijo, zato ljudem, ki kronično bolehajo za glivičnimi obolenji stopal, priporočam posebna razpršila oziroma deodorante, ki se nanašajo neposredno na obutev," svetuje Žnidar Garbova. Tako se lahko glivična obolenja popolnoma preprečijo ali pa vsaj znatno zmanjšajo.

Prav oblikovani nohti

Druga težava, ki jo povzroča zaprta ali neprimerna obutev, so otiščanci in deformacije nohtov. "Ker so nohti v zaprti obutvi velikokrat izpostavljeni pritiskom in tiščanju, lahko nastajajo neželene deformacije. Temu se izognemo tako, da poskrbimo ne le za primerno obutev, temveč tudi za pravilno rezanje in oblikovanje nohtov na nogah. To naj bo prilagojeno posamezniku, saj so tudi stopala, prsti in nohti različnih oblik," pravi sogovornica.

Urejene tudi moške noge

Po besedah Žnidar Garbove se za pedikuro odloča tudi vse več moških, predvsem starejših. "Moški naj prav tako ne pozabijo na masažo stopal. Posebne kreme, primerne svojemu tipu kože, bodo našli v drogerijah in lekarnah," dodaja. V hladnejših mesecih noge in stopala temeljiteje negujte vsaj enkrat na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.