Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Se postite pravilno?

Post s sadnimi sokovi je priporočljiv. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
S postom odstranite vzroke zaprtja, prebavo pa vzdržujete s prehrano in gibanjem.

Za reševanje težav z zaprtjem, ki nastanejo zaradi napačne prehrane, sedečega načina življenja in neobvladljivega stresa, številni strokovnjaki priporočajo post. “Post odstrani vzroke zaprtja, ki so v mesu in mesnih izdelkih, sladkarijah, kruhu in neštetih izdelkih iz bele moke, ki je odlično sredstvo za izdelavo lepila,” pravi Marjan Videnšek z zavoda Preporod.

Pred postom zelenjava

Posta se lotimo tako, da najprej od tri do sedem dni uživamo samo rastlinsko presno hrano. “Med postom pijemo samo sveže sadne in zelenjavne sokove, zelenjavne prevretke, čaje in vodo,” svetuje Videnšek, ki priporoča tudi vsakodnevno klistiranje s čisto vodo. “Mnogi so presenečeni, ko se jim črno in smrdeče blato izloča še po šestih ali sedmih dneh posta, ko ne uživajo nobene trdne hrane,” dodaja Videnšek.

Ponovitev vsako leto

Od posameznika je odvisno, kako se bo postil. “Nekaterim je dovolj, če pijejo samo vodo, nekateri pijejo tudi sokove – seveda sadno-zelenjavne,” pravi strokovnjakinja za prehrano Mateja Dereani, ki meni, da se je najoptimalneje postiti en teden na leto, sicer pa je dolžina posta odvisna od  telesne zgradbe in volje.

Za lažje in prijetnejše postenje

Postite se sami ali se pridružite skupinskemu postenju. Post v organizirani skupini je veliko lažji in prijetnejši. Kdor dvomi, naj se pred začetkom postenja posvetuje z zdravnikom ali poznavalcem postenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.