Magazin > Lepota & telo
4015 ogledov

Pri zaprtju ukrepajte takoj

telo, trebuh Shutterstock
Če zaprtja ne odpravite, se težave stopnjujejo do bolečin in krvavitev.

Zaprtje ni bolezen, temveč težava, ki je lahko znak bolezni,” pravi farmacevtka Nina Šterbenc. Nenadna izguba telesne teže, bruhanje, slabost, kri v blatu, krvava driska, napihnjen trebuh ali povišana telesna temperatura so opozorilni znaki, zaradi katerih je treba takoj k zdravniku.

Spremenite prehrano

Če se pojavi težavno, včasih tudi boleče odvajanje manjših količin suhega trdega blata ali če odvajanje postane redkejše oziroma neredno, je treba spremeniti prehranjevanje in vrsto prehrane. “Izogibati se je treba čokoladi, korenju, bananam, rižu in nekaterim drugim živilom, ki otežijo odvajanje blata. V prehrano je treba vključiti vlaknine, ki blato rahljajo in skupaj z vodo večajo njegov volumen ter s tem okrepijo raztezanje črevesja. Med hranila z veliko vlakninami spadajo stročnice, laneno seme, ovseni kosmiči, soja in podobno. Prehrano je treba obogatiti z veliko sadja in zelenjave,” svetuje Šterbenčeva. Poleg pravilne prehrane je za odpravljanje težav z zaprtjem pomembno veliko gibanja.

Posledice so lahko hude

“Z odlašanjem se težave z zaprtjem stopnjujejo,” opozarja farmacevtka. Dolgotrajne težave pri odvajanju blata lahko povzročijo raztrganino v sluznici zadnjika. Razpoke zadnjika povzročajo bolečine in krvavitve pri odvajanju blata ali kmalu potem, zaradi napenjanja ob iztrebljanju pa lahko nastanejo hemoroidi (zlata žila). Dolgotrajno odvajanje blata pri otrocih lahko povzroči celo zdrs danke skozi zadnjik. “Zapira vsa hrana, ki ima premalo vlaknin,” pravi strokovnjakinja za prehrano Mateja Dereani. Sem spadajo živila, kot so bela moka, beli riž, bele testenine ter mleko in mlečni izdelki. “Zapira tudi čezmerno uživanje mesa,” dodaja Dereanijeva in nadaljuje: “Ljudje lahko postanemo zaprti tudi samo zaradi stresa. V teh primerih je učinkovita katerakoli tehnika ali stvar, ki nas sprosti.

Izogibajte se bananam

Zapira tudi hrana, ki ne vsebuje dovolj vode,” pa pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Odsvetuje uživanje hrane iz bele moke, sladkarij ter predvsem slanih prigrizkov, kakršen je čips. “Zelo veliko vlaknin najdemo tudi v zelenjavi, ne pa toliko v sadju. V tem času se izogibajmo bananam, saj po naravi zapirajo,” priporoča Cepuševa.“Pri urejeni in zdravi prehrani zaprtosti skoraj ne poznamo,” na vprašanje, ali lahko zaprtje rešimo samo s spremembo prehrane, odgovarja nutricionistka Mojca Cepuš. Svetuje uživanje repe in zelja. Po izkušnjah Mateje Dereani, strokovnjakinje za prehrano, nekaterim pomaga že, če začnejo jesti več polnovrednih živil in se več gibati.

Tradicionalna odvajala

Kot preizkušena, tradicionalna zdravila obe strokovnjakinji naštejeta suhe slive, laneno seme in otrobe, ki pa jih moramo vedno zaužiti skupaj z obrokom ali pomešane z vodo pred obrokom. Boljšo prebavo zagotavljajo še rabarbara, med in melasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.