Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Priporočajo tri skodelice na dan

kava Shutterstock
Tri skodelice kave na dan odženejo kožnega raka vstran, pravi nova ameriška študija.

Dišeča jutranja kava je razvada, ki se ji mnogi ne morejo upreti. Izsledki najnovejše raziskave pa predlagajo, da se raje, kot da se ji uprete, potrudite in spijte še kakšno skodelico več. Pitje kave naj bi namreč zmanjšalo tveganje za kožnega raka.

Več žrtev vsako leto

Študija, ki so jo naredili znanstveniki iz Bostona, je pokazala, da dnevni vnos zmerne količine kave vpliva na preprečevanje karcinoma bazalnih celic – najpogostejšo vrsto raka, ki vsako leto prizadene več kot milijon novih žrtev. Študija je bila predstavljena na Ameriškem združenju za raziskave raka na srečanju v Bostonu.

Več je manj

Izsledki študije so pokazali, da so ženske, ki so spile več kot tri skodelice kave na dan, imele za dvajset odstotkov manj možnosti za karcinom bazalnih celic kot tiste, ki so spile manj kot eno skodelico kave na dan. Moški v raziskavi, ki so spili več kot tri skodelice kave na dan, pa so zasledili devetodstotno znižanje za karcinom bazalnih celic. Popita kava naj ne bi vplivala na melanom, rak, ki se naglo razširi v sosednje tkivo in zaseva v različne organe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.