Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Cepite se že zdaj

Žurnal24 main
Najnevarnejši klopi so na Gorenjskem in Koroškem.

Ljudje po navadi mislimo, da se slabe stvari dogajajo drugim, in zanemarimo pomen preventive,” pravi Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem, ki je tudi sam prebolel klopni meningoencefalitis (KME). Pravočasno cepljenje je pri nas izjemnega pomena, saj se Slovenija po verjetnosti okužbe uvršča v sam evropski vrh, najbolj ogroženi pa sta prav Gorenjska in Koroška. Za cepljenje proti KME se je najbolje odločiti jeseni in pozimi, ko klopi niso dejavni. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma se opravi v razmaku enega meseca, zadnji odmerek pa sledi od devet do 12 mesecev pozneje. Zaščito je treba nato obnoviti najprej čez tri, nato pa na vsakih pet let.

Za zaščito boste odšteli dobrih 100 evrov

Za en odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu boste odšteli 33,50 evra, otroci pa pol evra manj. Cepljenje je za večino ljudi samoplačniško; zdravstveno zavarovanje ga krije le tistim, ki so okužbi s to boleznijo izpostavljeni pri delu ali opravljanju vaj (dijaki, študentje). “Žal je ravno visok
strošek cepljenja tudi eden od pomembnih dejavnikov, da se ljudje zanj ne odločajo,” poudarja specialistka javnega zdravja Neda Hudopisk. Po njenem mnenju bi precepljenost, ki je pri nas zdaj zelo nizka (desetodstotna), brez dvoma zvišalo subvencioniranje cepljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.