Magazin > Lepota & telo
479 ogledov

Aspartama se bojte le v živilih

pločevinke Shutterstock
Količina aspartama v lekadolu plus C nenevarna.

Pred nekaj dnevi je po spletu zakrožilo sporočilo, ki opozarja, da zdravilo brez recepta lekadol plus C vsebuje škodljiv aditiv aspartam (E 951). Čeprav navedeno drži, inženirka živilske tehnologije in svetovalka za zdravo prehrano Mojca Koman poudarja: “Aspartam je res škodljiv, a le v velikih količinah, ki se ne morejo primerjati s tistimi, ki jih vsebuje nekaj tablet zdravila.

Raje opustite lahke izdelke

Strah pred škodljivostjo tega izdelka je torej odveč, Komanova pa ob tem opozarja, da bi se bilo bolje paziti živil, ki jih uživamo vsak dan. “Aspartam je veliko bolj problematičen v izdelkih, kakršni so lahki jogurti in lahke pijače, saj ga z njimi vnesemo v telo kar velike količine, ki pa že lahko imajo negativne posledice na zdravje,” pojasnjuje. Ti aspartam vsebujejo zato, da se lahko proizvajalci izognejo uporabi sladkorja in s tem označijo živilo za lahko ali dietno. Nekaj šumečih tablet na leto vam torej ne bo povzročilo nobene škode, neustrezna prehrana, polna aditivov, pa vsekakor.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.