Magazin > Lepota & telo
77 ogledov

Kaj škodi srcu?

srce Žurnal24 main
Bolezni srca in ožilja so lahko prirojene ali pa pridobljene z neustreznim načinom življenja. Nekateri dejavniki tveganja so del vsakdana, zato na njih niti ne pomislite.

Premalo spanja

V globokem in dovolj dolgem spancu imunski sistem nabira energijo, ki jo potrebuje podnevi. Če slabo spite, ste bolj dovzetni za bolezni in infekcije. Raziskava v ZDA je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo samo tri ure na noč, več za težav s srcem.

Nezaščiteni spolni odnosi

Okužba s klamidijo je ena najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni. Dokazano je njeno uničujoče delovanje na srce, saj povzroča vnetja in številne druge težave. Zaščiteni spolni odnosi so nujni.

Slabi odnosi s partnerjem

Stres, ki nastane zaradi slabih odnosov v partnerski zvezi, škoduje zdravju srca, so ugotovili britanski znanstveniki. Izsledki raziskave so pokazali, da se pri osebah, ki imajo partnerja, s katerim se ne razumejo, možnosti za bolezni srca povečajo.

Neustrezno delovno okolje

Po rezultatih raziskav so neustrezne razmere na delovnem mestu pogost vzrok za različne bolezni. Stres je sopotnik neustreznih delovnih razmer, ta pa ima velik vpliv na dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.

Komentarjev 1
  • Tadej Kotnik 18:31 27.julij 2011.

    Ja, marsikaj škodi srcu. Pozabili ste na debelost, dislipidemije, kajenje (zaradi hipertenzije posredno vpliva na srce), premalo gibanja...Sicer pa je pomembno, da se bolezni srca čimprej odkrije, da se prilagodi življenjski slog in se jih po potrebu tudi zdravi ...prikaži več - http://alturl.com/2bgyr .