Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Kar tretjina jih ne zajtrkuje

najstnica Shutterstock
Mladi so vse bolj zdravi, a še vedno ne dovolj.

Slovenski mladostniki se vse več gibajo, pogosteje zajtrkujejo, jedo več sadja in zelenjave ter bolje skrbijo za svoje zobe, kot so to počeli pred štirimi leti, kažejo predčasni izsledki mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), ki bo izšla jeseni. Kljub nekaj spodbudnim podatkom pa stanje še zdaleč ni zadovoljivo.

Več sadja in zelenjave

"Skrb vzbujajoče je, da priporočila glede rednega dnevnega uživanja sadja dosega le 40 odstotkov mladostnikov, zelenjave 25 odstotkov, preostali pa na dan pojedo premalo sadja in zelenjave," pravi Helena Jeriček Klanšček z Inštituta za varovanje zdravja RS. "Poleg tega mladostniki še vedno izpuščajo zajtrk, med tednom redno vsak dan zajtrkuje zgolj 44 odstotkov vseh otrok in mladostnikov, medtem ko jih nikoli ne zajtrkuje kar 31 odstotkov," dodaja. Kljub pozitivnim trendom je torej možnosti za bolj zdravo življenje mladostnikov še veliko, stanje je še daleč od idealnega, izsledki raziskave pa so vsekakor dokaz, da gre Slovenija v pravo smer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.