Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Pozor pri okuženih filtrih

Lahko se zgodi, da z namestitvijo filtra poslabšate kakovost pitne vode. (Foto: Žurnal24 main
Filtre v vodovodni sistem namestite le s predhodnim posvetom.

Preden si na pipo ali v vodovodni sistem v hiši namestite filtre, je vzorec vode pametno testirati na bližnjem zavodu za zdravstveno varstvo. "Zgodi se, da je voda iz pipe kakovostna, po namestitvi filtra ali mehčalca pa ni več skladna z zakonodajo," opozarja Gorazd Pretnar, vodja oddelka za sanitarno mikrobiologijo na koprskem zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV).

Inkubator za legionelo
Zakaj? "Če filtrirni sistem ni sterilen, se začnejo bakterije ob stiku z vodo množiti in vodo okužijo z mikroorganizmi," pojasnjuje. Pomembno je, da se ljudje pred namestitvijo filtrov v vodovodni sistem posvetujejo. "Ogleni filter bistveno zmanjša prisotnost kemikalij v vodi, treba pa ga je redno menjati," pravi Pretnar. Če je nameščen v toplem prostoru, lahko postane inkubator mikroorganizmov, tudi legionele, razen če je pred namestitvijo steriliziran, dodaja mikrobiolog. Testiranje vode na mikroorganizme in kemikalije stane od 15 do 25 evrov.

Na preizkus tudi prenosni
Kot pravi mikrobiolog, Gorazd Pretnar, je tudi o kakovosti prenosnih filtrov težko govoriti brez preizkusa: "Če niste prepričani, ali je vaš filter uporaben, lahko na ZZV prinesete tudi vzorce vode, filtrirane z različnimi prenosnimi filtri." Previdnost svetuje tudi pri uporabi mehčalcev. "Vode oropajo mineralov, tako ljudje pijejo zmehčano vodo, kar je skoraj tako, kot da bi pili destilirano," pojasni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.