Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Pravilne priprave na maraton

tek ženska Shutterstock
V zadnjih tednih pred maratonom je kakovost pomembnejša od količine treningov. Ne pozabite na regeneracijo.

Ljubljanski maraton se približuje in po dolgih pripravah je zdaj čas, da treningom postavite piko na i. Toda ali je bolje več trenirati ali počivati? Je priporočljivo na treningih teči hitreje ali počasneje? Na vprašanja nam je odgovorila osebna trenerka Jasna Zagrajšek iz Šus Eurofitnessa.

Izberite tekmovalni tempo

"Pomembno je, da tekači zadnje tednih pred maratonom sistematično trenirate intenzivno najmanj v tekmovalnem tempu ali večinoma v višjem," pravi Zagrajškova. Toda intenzivne treninge nujno uravnotežite s počitkom. "Poznamo več strategij okrevanja (regeneracije), vendar če ne boste poskrbeli za najosnovnejša parametra, spanje in prehranjevanje, vam ne bo pomagal noben trik," poudarja sogovornica.

Postopoma in intenzivno

Optimalna priprava na pomembno tekmo mora po trenerkinem mnenju potekati tako kot gradnja hiše – postopoma. "V tem obdobju pridejo do izraza metode končnega oblikovanja tekmovalne učinkovitosti (tekmovalna hitrost) ali tako imenovana stopnja tapering, ki je pika na i pripravam. Na tej stopnji naj bo cilj postati hitrejši na račun povečanja intenzivnosti (hitrosti) in zmanjšanja volumna treninga, kar pomeni od 20 do 30 odstotkov kilometrov manj," pravi. Z zmanjšanjem količine vadbe in s poudarkom na napornejši vadbi (teki v tekmovalni in večji hitrosti) ter več počitka poskušate izpiliti tekmovalno hitrost. "Zadnji zahteven trening v polnem obsegu naj bo deset dni pred tekmo," svetuje trenerka.

Poškodbe

"Največ poškodb se lahko zgodi v zadnjih tednih priprave, ko je možnost preobremenitve oziroma pretiranega treninga največja zaradi želje po čim boljšem rezultatu," pravi trenerka. "Pozorni bodite na znake akutnih poškodb, ki se zgodijo med tekom: nenadna močna bolečina, otekanje, nezmožnost obremenitve uda in njegova izjemna občutljivost. Tedaj tek takoj prekinite, saj z vztrajanjem povečate možnost kronične poškodbe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.