Magazin > Lepota & telo
1264 ogledov

Predirate žulje? Bodite previdni!

Koža okrog žuljev naj bo ves čas čista. Žurnal24 main
Preozki, trdi ali novi čevlji so najpogostejši vzrok za nastanek neprijetne nadloge na nogah, s katero se je gotovo srečal že vsakdo.

Žulji so mehurjem podobne izbokline, ki nastanejo zaradi drgnjenja kože ob obutev, ročaj orodja in podobno, pri čemer se začne zgornja plast kože luščiti od spodnje. Prostor med plastema zapolni tekočina, kar zaznamo kot mehur. Žulji največkrat niso razlog za preplah, kljub temu pa pazite, da z njimi pravilno ravnate, saj v nasprotnem primeru lahko pride do okužb.

Manjših mehurjev ne predirajte
Ko opazite žulj, nanj prilepite obliž, ki ga čez noč odstranite. Zrak bo tako neovirano dostopal do poškodbe in žulj se bo mnogo hitreje posušil. Manjših žuljev ne predirajte, namažite jih z ognjičevim mazilom ali alojinim gelom, predvsem pa poskrbite, da bo koža okoli njih ves čas čista.

Pomembna je sterilnost
Večje in izredno moteče žulje lahko izjemoma predrete, a le, če poskrbite za zadostno sterilnost. Še bolje je, če postopek prepustite zdravniku. Iglo, s katero boste žulj predrli, dobro očistite z medicinskim alkoholom, nato pa jo za nekaj sekund pridržite nad vročim plamenom. Počakajte, da se ohladi. Žulj razkužite z medicinskim alkoholom, ga prebodite in nanj pritisnite sterilno gazo, ki popivna tekočino. Žulj premažite z razkužilnim mazilom in prekrijte z obližem. Postopka se v nobenem primeru ne lotevajte z nesteriliziranimi pripomočki, saj se rana lahko okuži.

Pomaga česen
Pater Simon Ašič je v borbi proti žuljem priporočal naslednje. Polovico pretlačene glavice česna dajajte na žulj štiri dni zjutraj in zvečer. Nič manj učinkovita ni niti sveža ali suha sliva, ki jo razpolovite in na polovico kanite nekaj kapljic soka bršljanovega lista. Pripravek namestite na žulj in pustite delovati čez noč.

Preprečiti je bolje kot zdraviti

Ko obujete nove čevlje ali pa vsake druge, ki vas utegnejo tiščati, si na noge nadenite dva para tankih nogavic. Namesto ob kožo se bosta nogavici trli druga ob drugo. Vedno tudi poskrbite, da bodo vaše noge čim bolj suhe, saj znojenje povečuje možnosti za nastanek žuljev. Težave se lahko rešite tako, da si noge posujete z otroškim pudrom, predvsem pa vedno, ko je le mogoče, nosite nogavice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.