Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Prehranska dopolnila so lahko škodljiva

Zdravila niso bomboni, zato bodite pri jemanju izjemno previdni. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi prepovedane škodljive učinkovine.

Hranila. Naravne učinkovine, ki so prisotne tudi v nekaterih prehranskih dopolnilih naravnega izvora, imajo lahko škodljive posledice za zdravje, je pokazala nova mednarodna raziskava, izvedena pod okriljem Evropske unije. Znanstveniki so izpostavili predvsem škodljivost nekaterih alkenilbenzenov, ki jih evropska zakonodaja za uporabo v rastlinskih prehranskih dopolnilih še ni prepovedala, čeprav njihove rabe v ojačevalcih okusa ne dovoljuje.

 

Neizmerna moč rastlin

"Neželene učinke in interakcije, ki jih lahko izzovejo prehranska dopolnila rastlinskega izvora, so dolgo zanemarjali," meni Monika Sonc, specialistka klinične farmacije in vodja lekarne na onkološkem inštitutu. Preveč potrošnikov je mnenja, da oznaka naravno zagotavlja varnost in neškodljivost, a v resnici ni tako. Sončeva ob tem za primer navaja dejstvo, da lahko že šentjanževka in grenivkin sok pomembno vplivata na presnavljanje številnih zdravil.
Tudi za dopolnila rastlinskega izvora zato velja isto kot za druga dopolnila – pred njihovo uporabo se je dobro posvetovati z osebnim zdravnikom. "To še posebno velja, če želite dopolnilo ponuditi otroku ali imate posebno bolezen," poudarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Previdnost torej ni odveč.

Embalaža pogosto laže

Na embalaži večine prehranskih dopolnil je navedena višja vsebnost hranil, kot jih dopolnilo dejansko ima, je pokazal test kakovosti prehranskih dopolnil, ki ga je na 12 izdelkih izvedla Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Rezultati testa so bili predstavljeni ta teden. "Razlik med označeno vrednostjo hranila in analitsko ugotovljeno vsebnostjo v laboratoriju je bilo največ pri vitaminu E," pravi Tanja Pajk Žontar iz ZPS.

"V nasprotju z zdravili je na ovojnini prehranskih dopolnil zelo malo podatkov," opozarja specialistka klinične farmacije in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc. Potrošnik z embalaže izve zelo malo o možnih stranskih učinkih, interakcijah s hrano, zdravili in alkoholom ter prednosti jemanja za določene skupine uporabnikov s specifičnimi zdravstvenimi profili (otroci, bolniki, starejši).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.