Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Prepreči jih ogrevanje

Ogrejte se! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poskrbite za to, da se boste letos športnim poškodbam izognili.

Pomlad je prebudila mnoge športne navdušence, ki so pozimi lenarili, posledica slabe pripravljenosti pa so pogosto neprijetne športne poškodbe. Preprečite jih lahko s pravilno pripravo na gibanje.

Ena izmed najpogostejših napak, ki privedejo do poškodb, je neupoštevanje načela postopnosti. Vse prevečkrat želijo ljudje spomladi nadaljevati dejavnost na ravni, enaki tisti, na kateri so jo jeseni končali.
Anže Avbelj, osebni trener
Spotite se že pri ogrevanju
Prvo pravilo preprečevanja poškodb je, da pred športom telo ustrezno ogrejete. "Pri ogrevanju se poviša telesna temperatura, pospeši se bitje srca, mišice, kite in vezi pa postanejo prožnejše. Vzpostavijo se energetski procesi, ki omogočajo oskrbo telesa s potrebnimi hranili in kisikom," pojasnjuje osebni trener Anže Avbelj. Toda nikar ne mislite, da je dovolj, če malo pomigate z boki sem in tja. "Na splošno bi lahko rekli, da smo dovolj ogreti tedaj, ko se pokažejo prve kapljice znoja, naše telo pa je prožno in pripravljeno na večje obremenitve," pravi Avbelj. Ne bodite nestrpni in ogrevanju namenite dovolj časa.

Varuje vas tudi oprema
Poleg priprave telesa je izjemno pomembna tudi uporaba pravilne športne opreme. "Ta odigra bistveno vlogo tako pri preprečevanju poškodb kot pri udobju med športno dejavnostjo, zato naj vam nikoli ne bo žal denarja za zaščitno opremo," poudarja sogovornik. Zamenjajte torej stare obrabljene tekaške copate z novimi in si priskrbite vse, kar potrebujete za varno izvajanje najljubše športne dejavnosti.

Poskrbite za moč mišic
Za poškodbe sta pogosto kriva tudi  mišično nesorazmerje in slaba mišična moč. "Marsikateri poškodbi se lahko izognete z dobro telesno pripravo, ki nujno vključuje vaje za moč," poudarja Avbelj. "Pri tem pa ne smete pozabiti, da se mišice veliko hitreje navadijo na obremenitve kakor kite in obsklepne strukture," dodaja. Krepitve telesa se zato lotite dolgoročno, saj boste sicer hitro naredili več škode kot koristi. Poskrbite torej, da se boste to pomlad športnim poškodbam izognili v največji možni meri.

Manjše športne poškodbe lahko učinkovito oskrbite tudi sami, in sicer z namestitvijo kompresijske obveze, hlajenjem in dvigom poškodovane okončine ter seveda počitkom.
Vnetje pozdravi čas
"Bolečine v mišicah, ki nastanejo približno dan po dejavnosti, so posledica mikropoškodb mišice, ki se kažejo kot vnetje," pravi Avbelj. V nasprotju s prevladujočim mnenjem miti o načinih hitrega zdravljenja ne držijo. "Tovrstne bolečine pozdravi čas," pravi Avbelj in dodaja: "V majhni meri lahko celjenje pospešite z dobro prekrvavitvijo (zmernim gibanjem) in prehranjenostjo mišice."

Pomagajo pri okrevanju
Telo se lahko ob pomoči naravnih dodatkov hitreje obnovi. "Prehranska dopolnila, namenjena hitrejšemu okrevanju po športnih poškodbah, so sestavljena iz neškodljivih naravnih snovi, zato so dobrodošla pomoč pri zdravljenju," meni osebni trener Anže Avbelj. Gre predvsem za aminokisline in druge snovi, ki so sicer prisotne tudi v normalni zdravi prehrani, a včasih ne v količinah, ki jih telo pri obnavljaju potrebuje. O njihovi uporabi pri okrevanju po poškodbah ali zahtevnejših telesnih naporih se posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za to področje, ki vam bo pomagal izbrati vrsto in količino dopolnil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.