Magazin > Lepota & telo
13613 ogledov

Preverite, koliko alkohola bo jutri še v krvi

alkohol Shutterstock
Če zvečer praznujete v družbi alkohola, vas bo ta ob večjih količinah spremljal tudi jutri. Zato boste potrebovali taksi tudi jutro po opitem večeru, k večji treznosti vam ne pomaga ne hladen tuš, mentol bombon ali močna kava.

"V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama)," opozarjajo policisti. Za okviren izračun, koliko boste po določeni pijači opiti in koliko časa bo opitost še trajala, preverite tukaj. Pri izračunu bodite pozorni na merske enote, saj vam predlagana spletna stran računa promile. 0,5 promila pomeni 0,5 gramov alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama lakohola v litru izdihanega zraka. 1,1 promila pomeni 0,52 mg/l, 1,5 promila pa 0,71 mg/l.  Vozniki začetniki morajo imeti po veljavni zakonodaji  v krvi le 0,0 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, ostali vozniki pa do 0,24, če ob tem ne kažejo znakov opitosti.

"Alkohol se namreč razgrajuje v jetrih in za to je potreben predvsem čas. Jetra alkohol predelajo v vodo, ogljikov dioksid in energijo. Dokler jetra ne očistijo vse krvi, alkohol kroži po telesu in deluje na posamezne organe," pojasnjujejo strokovnjaki na portalu mislizgalvo.si, ki je projekt Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem. "Tudi če si pomagaš s hladnim tušem, močno kavo, tekanjem po stopnicah ali okoli hiše… ne boš zaradi tega nič bolj trezen. Mrzel tuš ti bo mogoče zbistril glavo, a količina alkohola v tebi bo še vedno ista," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.