Magazin > Lepota & telo
121 ogledov

Previdno pri prebadanju telesa

Piercing Shutterstock
Bodite pozorni na to, komu dovolite, da prebada vaše telo, saj tvegate bolezni in poškodbe.

Priljubljeno lepotno prebadanje telesa lahko hitro povzroči iznakaženost telesa in resne zdravstvene težave, če se za poseg odločite v salonu, v katerem ni poskrbljeno za ustrezne higienske standarde. Prek okuženih pripomočkov se lahko nalezete celo virusa HIV, hepatitisa, tetanusa in še česa. Na kaj morate biti torej pozorni?

Zapakirano orodje

"Najbolje je, da si prej ogledate delovni prostor," svetuje Jolanda Roškar iz studia Joli piercing. "Orodje mora biti zapakirano v sterilne vrečke, prav tako nakit, ki vam ga bodo vstavili," poudarja Andreja Venecija iz studia za piercing in tetoviranje Cult. "Tudi rokavice se po navadi pri enem posegu menjajo vsaj trikrat. Prvi par je uporabljen za pripravo, drugi za delo, tretji pa za to, da se pospravi," pojasnjujeta strokovnjakinji. Rokavice je namreč treba zamenjati vsakič, ko se te dotaknejo nesterilnega področja.

Iz titana ali bioplasta

Tudi v sterilnem salonu pa vam težave lahko povzročijo materiali. "Pomembno je, da imajo studii nealergene materiale, kot sta titan in bioplast, ki se uporabljata za prva prebadanja," pravi strokovnjakinja. Pozneje, ko se ranica zaraste, se lahko uporablja tudi nakit iz kirurškega jekla; ker je vsebnost niklja, ki je pogosto alergen, težko preverjati, jeklo ni primerno za prvo prebadanje. Neprimeren je tudi od doma prinesen oziroma prej kupljen nakit. "Piercer vas mora pred posegom vedno seznaniti z vsemi možnimi zapleti in pravilno nego, saj se veliko neprijetnosti da preprečiti," za konec dodaja Roškarjeva.

Uhan pustite pri miru

Prebod telesa je poškodba kože, ki se ne bo ustrezno zacelila, če boste vanjo kar naprej drezali, zato piercing pustite pri miru. "Med celjenjem kože uhana ne menjujte in se ga dotikajte le takrat, ko ga čistite," svetuje Andreja Venecija. Piercing naj v prvih dveh tednih ne pride v stik z milom, šamponom, kremo, ličili in podobnimi sredstvi, vsaj dva tedna pa se izogibajte tudi savnam, bazenom in solarijem. Če imate piercing na telesu, nosite ohlapna oblačila. Piercing opazujte in se ob nenavadni reakciji posvetujte s strokovnjakom. "Rdečica po prebadanju je normalna, če boli in začne zatekati, pa je pametno, da se vrnete v salon na pregled," opozarja strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.